fredag 30 november 2012

Vad gör du i oktober nästa år?

Jag ska föreläsa då iallafall! Kul ska det bli och den här gången blir det i Norrtälje. Är du i krokarna den 1 oktober 2013 och har lite tomt i kalendern kan du ju alltid svänga förbi och lyssna vetja!
Tur att jag inte hade något inbokat i oktober nästa år när Svenska Turistföreningen ringde och frågade...! ;)

torsdag 29 november 2012

Någon annans läsupplevelse....

....fick jag chansen att dela idag. Sylvia mailade mig och berättade att reportaget om "Ett nyår utan raketer på Arholma" som publicerats i Magasin Skärgårds senaste nummer hade gett henne en fin upplevelse. Och att jag dessutom inte hade ett enda sakfel i texten! Bara det gör mig stolt när det kommer från en (gissar jag) bofast öbo. Hon använder ord som äkta och levande och jag pöser upp mig och känner mig glad. Även fotografen får en släng av superlativen.

Jag vill säga TACK Sylvia för att du tog dig tid att dela med dig av din läsupplevelse!

Visst blir ni lite sugna på att läsa reportaget nu va?! Magasin Skärgård är gratis och finns att hämta där skärgården är.

Intervjuad av Escape Active

Hade en trevlig pratstund med Sofia idag från tidningen Escape Active. De vill göra ett personporträtt på mig till deras februarinummer. Kul! Det känns stort på något vis... Personporträtt!?!! Ujujuj...
Den första fråga jag fick var att jag skulle berätta lite om mig själv. Hmm. Jag blev nästan helt tyst. Vad finns det för intressant att berätta om mig var den första tanken som flög genom mitt huvud. Men Sofia lirkade lite och när samtalet var över hade vi haft ett riktigt kul samtal!

Så håll utkik i februari efter Active Escape, för övrigt en mycket bra tidning som är värd att läsa även om inte 52 adventures är med där. ;)

PS. Deras systertidning Escape 360 går inte heller av för hackor...

Galning eller livsbejakare?



Vad tycker du? Är han galen eller lever han bara livet?

Så kom den då äntligen....

.... snön alltså! Och genast känns allt lite lättare!



onsdag 28 november 2012

En helgäventyrerskas matsäck

Jo, då har vi kommit till vad jag stoppar i matsäcken när jag ska ut på äventyr.

Det allra, allra viktigaste är faktiskt något som oftast inte finns tillgängligt hela året. Och det är Mormors/Moster Ingers mjuk-kaka. Det är ett julbröd som alltså bara bakas till jul enligt gammal tradition i vår släkt. Mormor ansvarade för detta när hon var i livet och numera är det alltså Moster Inger som står vid bull-TV:n när det lackar mot jul. Även om den här traditionen har ruckats på lite då och då, är det alltså egentligen ett bröd som finns en begränsad tid på året. Idag råkar vara en sådan dag som just det här brödet har tillverkats i Moster Ingers kök. Ni som inte har smakat, ni vet inte vad ni gott miste om!

Snålas det kan mjuk-kakan räcka till februari,
och tas det till fuskbak  kan brödet räcka över påsken till och med. 
Så alltså:

1. Mormors/Moster Ingers mjuk-kaka, helst så klart, men går inte alltid att få tag i denna delikatess.
2. Varm choklad, ett måste på äventyr!
3. Finns ingen mjuk-kaka att få tag i så är grillkorv ett bra alternativ. Grillning över öppen eld ger bästa resultat.
4. Jägarsnus, en blandning av cashewnötter, russin, Marabou schweizernöt, torkad papaya och torkad mango ger mest energi tycker jag.
5. Dextrosol, vet inte om det funkar, men det är gott och ger flashbacks tillbaks till barndomen.
6. Vatten, självklart.
7. Frukt, banan funkar bäst när humöret behöver toppas.

Så brukar det se ut när jag drar iväg på ett dagsäventyr. Över en helg förstärker jag med gröt till frukost. Är det säsong drygas den ut med färska blåbär, annars blir det torkade blåbär. Jag kryddar till gröten med Katrins lyxblandning av kardemumma, kanel och akaciahonung. Till middag kan det bli tortellini med någon god pesto och parmesan, eller så blir det grillkorv helt enkelt!

Hur ser din äventyrsmatsäck ut? Dela gärna med dig av dina bästa tips!

tisdag 27 november 2012

Och vad har du med dig på hojen då?

Idag har det varit ett herrans ruskväder här. Det har blåst fan och regnat sidledes så hårt att internätet slagits ut under stora delar av dagen. Då ni, då regnar det på riktigt, när inte ens cyber-rymden är tillgänglig!

Men jag tänkte iallafall berätta lite kort om vad för prylar som finns med när jag cyklar mountainbike. Förutom standardutrustningen som alltid är med så kompletterar jag med:

1. Punkalagningsgrejer
2. Pump
3. Mera vatten (blir törstig av att cykla)
4. Cykelhjälm
5. Pannband (så att inte svetten rinner ner i ögonen och förstör sikten...)
6. Cykelhandskar

Oftast när jag är ute och mountainbikar i skogen försöker jag ha tröjor med lång ärm och shorts som åtminstone täcker knäna för att slippa skrapa upp hela huden mot diverse kvistar och annat trolltyg som envisas med att vara i vägen där jag ska fram.

Om jag bara ska ut och träna mountainbike så får grejerna på listan ovan följa med (plus ett mini-första-hjälpen-kit) och då spänner jag fast allt på hojen för att slippa skumpa runt med en ryggsäck. Men om jag ska ut på långcykling och försöka bemästra Upplandsleden till exempel, vilket i vanlig ordning brukar betyda sånt här ruskväder som det har varit idag och oansenligt mycket tid per avverkad mil, så blir det ryggsäck med standardutrustning, mtb-pryttlarna och massor av extra energi! Men mer om vad för slags energi imorgon! :)

måndag 26 november 2012

Utrustning?

Det har kommit en del frågor på mailen om vad jag har med mig när jag är ute och äventyrar. Oberoende av varandra så har ni läsare undrat vad jag egentligen trycker ner i ryggsäcken när jag är ute. Och det här är ju inga hemligheter så jag tänkte att jag ska berätta för er i några kommande blogginlägg vad jag tultar runt med när jag är ute.

Idag börjar vi med bas-utrustningen som alltid är med, oavsett årstid och oavsett aktivitet.

Första hjälpen-kit, väldans viktigt! Och vet du inte hur du ska använda prylarna i kitet så rekommenderar jag en kurs med Lena Conlan och Crossing latitudes. Har även med förbandsgrejer till Äventyrshunden så klart.

Silvertejp, lagar allt och lite till.

Mutlitool, kan hjälpa till att laga allt och lite till. Kör en Gerber som har tång som visat sig användbar.

Tigerbalsam, lindrar en ond kropp när hjärnan vill fortsätta.

Holy socks, torra sockor att byta till när jag pausar eller har klafsat genom en vattenpöl. Gillar Smartwools mjuka merinoullstrumpor som finns i olika tjocklekar.

Varm gosig jacka, är riktigt skönt att ha med när jag stannar till för paus. Svettig som jag är för det mesta blir det snabbt kallt även på sommarhalvåret ibland när jag står still. Har en Klättermusen Liv dunjacka som har varit värd varenda krona. Varm som tusan, får plats under regnjackan och knölas lätt ihop till en boll som inte väger någonting när den inte används. Är det kallt ute så har även Äventyrshunden värmetäcke med sig.

Solskyddstick, som funkar både till läpparna och näsan och i nödfall röda axlar...

Toapapper, jo det är sant att även tjejer går på toaletten....

Alcogel, bra till det mesta, men kanske mest när friluftstoaletten har besökts.

Bajspåsar till hunden, har visat sig användbara till massor av annat än att plocka upp bajset efter hunden..!

Äventyrshundens expeditionsräv, ett måste för att Äventyrshunden ska låta mig pausa ifred...

Kompass och karta, mobiltelefonens GPS i all ära, men kompassen och kartan är alltid fulladdade.

Mobiltelefon, för att GPS är bra ibland, men också för att kunna höra av mig om något skiter sig.

Solglasögon, så slipper jag få ont i huvudet för att ha kisat hela dagen.

Sittunderlag, till både mig och hunden eftersom pauserna är halva grejen med att vara ute.

Regnkläder till både mig och Äventyrshunden. Här kör jag lättviktare från Norröna och Fjällräven. Äventyrshunden gillar Hurttas regntäcke för de kan han röra sig fritt i.

Mössa och vantar, är nog nästan alltid med även fast det är sommar. Det är så gott att gnossa in sig i under pauserna eller på kvällen.

Vatten, livsnödvändigt för alla levande organismer.

Kamera, ifall mitt huvud inte kommer ihåg strapatserna som jag varit på kan det vara trevligt att kunna drömma sig tillbaka till magiska miljöer.





Självklart packar jag allt i vattentäta påsar även om jag gör uteaktiviteter på torra land. Det kan ju ösregna och då vill jag helst av allt inte att packningen ska bli blöt. Jag gillar Sea to Summit, för de väger inget, finns i olika bra storlekar och har snygga färger.

Och jag gillar ryggsäckar från Osprey, de har bra vadderade axelremmar och sköna avbärarbälten kring höften. Dessutom passar de mig väldigt bra! De har massor av smarta finesser och väger nästan ingenting.

Vad har du med dig i din basutrustning när du är ute?


söndag 25 november 2012

Ost och eldrök

Ordningen är återställd. Jag luktar eldrök igen. Precis som det ska vara. Anna på Ostmakeriet bjöd på ostpinnbröd och eldfat. Till det pepparkaka och varm äppelmust. En mycket bra söndagkväll om du frågar mig.

lördag 24 november 2012

Vad jag hellre vill

Det regnar ute och jag sitter inne och fixar bokföringen för 52 adventures... Inte jättekul, hade hellre varit ute i ösregnet.

Vad jag gör just nu...

Där jag hellre vill vara fast det ösregnar...

fredag 23 november 2012

Visdomsord av Nalle Puh

Pooh: What day is it?
Piglet: It´s today.
Pooh: Oh, my favourite day! 


torsdag 22 november 2012

Fördel stan?

I mitt förra inlägg frågade jag om du var rädd för mörkret. Några av reaktionerna på det verkar vara att en mörk stad skrämmer mer än en mörk skog. Och det kan jag hålla med om.
Idag har jag varit i ett mörkt och grådisigt Uppsala. Jag kände mig inte rädd när jag gick där, kanske att jag gjort det om jag gått ännu senare på kvällen och det varit mer folktomt. Som det var nu längtade jag mest till min egen mörka skog här hemma. Men en sak som talar till stadens fördel är att man kan köpa chai latte i vart och vartannat hörn snart. Det kan man inte göra i den mörka skogen.
Va?!! Är det verkligen sant att staden fick en pluspoäng här jämfört med skogen... Det kan inte vara möjligt?!!



onsdag 21 november 2012

Är du rädd för mörkret?

Är du det? Rädd för mörkret?

Jag och Äventyrshunden tog en promiss genom skogen nu ikväll och då slogs jag av att det är rätt härligt att vandra i mörker. Jag hade med mig ficklampa men den behövdes inte, det var något slags magiskt bakgrundssken som gjorde att stigen syntes rätt bra. Dessutom vande sig ögonen efter ett tag och helt plötsligt såg jag ännu bättre! Det är rätt skönt att smyga omkring i mörkret där ingen kan se mig. Det ger en känsla av frid och frihet. Jag känner mig inte rädd när jag strosar med hunden vid min sida. Jag tänker ofta på en sak som min pappa sa till mig någon gång när jag var liten knodd.

"Det är ingen idé att vara rädd för mörkret, om du inte kan se dem som gömmer sig i skogen så kan ju inte de se dig heller.... "

Så sant, så sant. Det tänker jag ofta på när jag är ute och går i mörkret. Om jag inte ser någon så kan förmodligen inte de se mig. Bra. Känns tryggt. Tack pappa för den.
Det är skönt att inte vara rädd för mörkret.


tisdag 20 november 2012

Bakslag...

Jag skrev ju senast igår att fokus låg på att få ordning på lägenheten vi bor i. Men redan idag tog det stopp på den punkten. Musten gick liksom ur oss.
Målaren var här och tittade på en liten spricka i taket som ska fixas. Det visade sig att den sprickan inte var så liten och att det fanns sprickor i alla tak och även en del väggar behöver spacklas om och målas om. Så nu kom liksom det här tänket med att sätta upp hyllor och tavlor av sig eftersom allt ändå snart ska plockas ner igen, plastas in och täckas i slipdamm. Motivationen sjönk med raketfart på inredningsfronten. Nej, jag tror jag får göra som vanligt istället. Fokusera på äventyrandet istället. För det är ju det enda som verkar bli av....!

måndag 19 november 2012

Det har ju varit lite tyst här...

..på bloggen ett tag. Det är mycket som har hänt här som jag har varit tvungen att fundera på och ta ställning till. Det har tagit mycket ork och energi från mig. Det är mycket som har blivit inställt av många olika anledningar och jag har fått tänka om på en del punkter. Tänka om och tänka nytt. Hoppas att jag snart kan berätta mer här på bloggen om vad som händer och fötter just nu.

Guideboken är sedan en tid tillbaka inlämnad och ligger nu hos Calazos förlag och formges. Det var jobb dygnet runt för att få den klar i tid, men det var himla roligt jobb! Det var mycket ord som skulle tryckas ur mig för att dessutom sedan bilda en sammanhängande text.... Så nu ska det bli spännande att se hur boken blir när den är klar... Samtidigt så är jag väldigt nervös. Har jag kommit ihåg allt? Beskrev jag naturen rättfärdigt?  Tolkade jag personerna rätt som jag intervjuade? Blev det rätt årtal på den historiska faktan? Gulp...

En sak som kan konstateras är iallafall att det varit lite äventyrande för min del på sista tiden. Det beror till stor del att det kändes som om det var dax att inreda lägenheten där vi bor. Vi har snart bott här ett helt år och inte förrän i lördags fick vi belysning i hallen! Fantastisk liten grej det där med el! Så nu ligger fokus på att få ordning på bygget här. En äventyrsgarderob är självklart fixad så att alla prylar som inte används för nuvarande årstid har sin alldeles egna vrå i hemmet!

Äventyrsgarderoben som snart också ska få tyg framför,
 så att allt blir mindre dammigt...

Varde ljus i hallen!
Helt fantastiskt att man faktiskt ser vilken väska
man tar med sig på morgonen....



lördag 17 november 2012

Ett vinnande koncept

För några veckor sedan anhöll Sofia om audience hos mig. Gissar att hon tyckte att jag varit lite frånvarande i vår kompisrelation?!:-) Sofia ska alltid göra allt väldigt tidigt på morgonen och för att få med mig som inte är lika morgonpigg mutade hon med frukostbuffé på Såstaholms slott. Sofia vet precis vilka knappar hon ska trycka på för att lura med mig upp i svinottan. Så efter en lång frukost där allt mellan himmel och jord avhandlades tillsammans med gröt, färska bär, surdegsbröd och italiensk färskost blev det promenad och hundbus. En utmärkt start på dagen. Kan starkt rekommendera slottets frukost och Sofias sällskap!



onsdag 14 november 2012

Snart nyår igen

Jo det är sant. Snart har ett helt år till passerat och jag har fortfarande inte blivit yngre.... Märkligt.... I senaste numret av magasin skärgård kan man läsa om 52 adventures nyår. Alltså förra årets nyår. Le grand final på äventyrsåret. Myspysfina bilder av ingen mindre än Tomas! Och hyfsad text av mig. Tidningen är gratis och finns att hämta där skärgården är.



fredag 9 november 2012

Passa-på-äventyr och föreläsning

I onsdags var jag och föreläste i trakterna utanför Linköping. En mycket trevlig kväll med massor av folk som kom och lyssnade! Det var Åtvidabergs föreläsningsförening som anordnade det och och jag blev bjuden på fika och fick träffa trevliga människor. Tack Ann-Marie för ett trevligt arrangemang.
Dessutom dök Leif Sylvan upp som gubben i lådan, ni vet fotografen som jag träffade på Hasselö förra sommaren. Han hade dock inte med sig någon leverpastej till Äventyrshunden den här gången....

Tjusig föreläsningslokal



På vägen ner passade jag och Äventyrshunden på att göra ett passa-på-äventyr. Halvvägs ner stannade vi till och vandrade en bit längs Östgötaleden. Riktigt mysigt var det bland orange-sprakande höstfärger och blåsiga sjöar. Härligt!

Här var det ledat.... 

Ser ni Äventyrshunden? 

Sjöutsikt är aldrig fel

Jag gillar att passa på att göra äventyr när jag är på väg någonstans, då känns det inte som om man bara transporterar sig. Har du gjort något passa-på-äventyr på sista tiden?

måndag 5 november 2012

Föreläsning i Åtvidaberg 7 november


Det börjar närma sig föreläsningsdax för 52 adventures igen! Onsdag den 7 november klockan 19 är det dags! Föreläsningen är på IOGT/Godtemplargården i Åtvidaberg. Adressen är Douglasvägen 28. 30 kr inträde och alla är välkomna! Vi ses! 

lördag 3 november 2012

Det här med foto

Jag skulle vilja vara så mycket bättre på att fota än vad jag är. Kanske att det får bli mitt nyårslöfte nästa år? Att aktivt försöka bli bättre på det. Det är ju alltid trevligt om allt det vackra som jag upplever när jag är ute, om det liksom kunde fastna i kameran och se ut så som jag ser det.
Har därför suttit och sneglat lite på några fotokurser på Fotografiska. Någon som har gått någon kurs där som kan rekommendera dem? Eller någon som har några andra förslag?


torsdag 1 november 2012

Nu så...

... har jag också fått se hur reportaget såg ut som kom ut i Norrköpingtidningen- och ÖstgötaCorrens helgbilaga Paus. Snälla vänner har skickat det till mig! Tjusigt blev det! Men det roligaste är att jag fått fin respons från människor som läst artikeln och hört av sig till mig och blivit inspirerade att ge sig ut och tälta med barnen till exempel! Det är extra roligt! Lycka till säger jag till er alla som har blivit inspirerade! Ut och njut!