måndag 30 december 2013

2013 års nyårslöften

Hittade en lapp i "to-do-högen" som jag håller på att gå igenom där jag skrivit ned 2013 års nyårslöften... 
Det stod två saker:

-Helst gå ner lite i vikt
-Se Kurt Browning live

Den första punkten hände inte i år heller efter en snabb invägning på vågen. Den andra punkten kommer inte infria sig under 2013, men väl i mars 2014 så kommer jag få se den talangfulle konståkaren i Globen! Så jag får ändå säga att punkt två kommer få godkänt. 

Och med avseende på den första punkten, så säger jag som jag brukar säga när det kommer till mitt eviga livsmål att få se ett lodjur i det vilda, det är bra att ha något kvar att kämpa för...
Så på't igen nästa år! Beach 2014, here I come! Eller inte...?!  

onsdag 25 december 2013

Speed-däjting med Värmdös och Nackas naturreservat

Jag beklagade mig ju häromdagen att det såg mörkt ut att nå årets mål med att besöka 52 naturreservat under året.
Men skam den som ger sig, så i dessa juletider (?) och kanske det tråkigaste vädret på väldigt lång tid tog jag och Äventyrshunden oss i (päls)kragen och rände ut på jakt. Naturreservatsjakt! 

Planen för dagen;
plocka så många som möjligt av Värmdös 44 naturreservat! 


Visst, vädret var sämsta tänkbara, men det går inte att låta såna petitesser stoppa en.... 


Äventyrerska och Äventyrshund redo! Nu kör vi!  

Första stoppet blev Saltarö-Skärmö, jag hade lite problem att hitta in i reservatet då det i princip låg inklämt mellan sommarstugor. Men till sist hittade vi en fin rundslinga i hällmarkerna. 

Saltarö-Skärmö

Äventyrsbilen brummade vidare och Ösbyträsk i Gustavsberg snubblade vi nästan över. Även detta låg mitt i ett bostadsområde och efter att ha traskat över ett stort fält med tusen andra hundar fann vi havet och en mysig skog att promenixa i. 

Ösbyträsk

Bakom vattenpölen
ligger den stora pölen Östersjön.

Nästa anhalt blev ett pluttelitet reservat vid namn Skevik, med mer hällmarkstallskog. I det här reservatet rultade vi på längs Värmdöleden en stund och genast föddes det nya idéer i mitt huvud. Mountainbika på Värmdöleden? Flera gånger korsade jag mountainbikespår, så det verkar ju inte omöjligt. 
Precis innan mörkret tog över så hittade vi Skeviks grotta. En samlingsplats för Skevikarna, en sekt på 1700-talet som förkastade kyrkans ritualer. Egentligen var det inte en grotta utan mer en samlingsplats inramad av höga lodräta klippväggar. Här måste det ju gå att klättra tänkte jag, och mycket riktigt efter lite googlande så visade det sig att platsen är välkänd i klättringskretsar. 

Skevik

Skeviksväggen, sista bilden innan mörkret. 

Vi svischar förbi Velamsund och Ekoberget inser att vi behöver byta kommun till Nacka för att klara av dagens uppdrag eftersom Värmdö har en hel del reservat som ligger på öar i skärgården. 
Gärdesudden blir det tredje i Nacka kommun som vi besöker. Nu är det bäcksvart ute, men vi tar ändå en kort tur i mörkret runt udden och skådar husens alla ljus som speglar sig i vattnet. 


Vi lyckas hitta denna skylt i Gärdesudden iallafall. 

Ett litet naturreservat vid namn Abborrträsk får också besök av oss. Pannlampan åker på och vi tar den korta stigen som leder ner till sjön. Reservatet kom till för att hålla vattnet rent och det är väldigt rent. Det ska gå att bada här på sommaren. 

Abborrträsk

Badbrygga? 

Äventyrsbilen transporterar oss genom mörkret och mitt i ytterligare ett bostadsområde hittar vi Tollare. Temat för både Nacka och Värmdö (iallafall de reservat som inte ligger på öarna) verkar vara att klämma in grönområden mellan husen. Bra för de som bor där! Lyx att ha vacker natur så nära inpå knuten. 

Nattvandring i Tollare

Tollare 

Nu har vi farten uppe och vi räjsar förbi både Nyckelviken och Långsjön som får varsin snabbpromiss. Dessa två vill jag besöka igen då jag tror att det är vackert att gå runt Långsjön i dagsljus och i Nyckelviken finns Helveteshål som jag blev mer nyfiken på. 

Pannlampa på i natten!

Nyckelviken

Långsjön


Vi beger oss mot Solsidan och Fiskis för att nattvandra i Skogsö och Tattby. Tattby har faktiskt elbelysning på vissa sträckor, så där blev det en lite längre promenix. 

Skogsö

Tattby

Nu börjar det bli en aning trötta fötter och tassar, men vi håller fortfarande ångan uppe ett tag till. Vi vänder hemåt och äntrar Värmdö kommun igen och hittar Storängsudd, en udde som använts som lövängsbruk förr och därför blivit reservat idag. Ärligt talat så sätter vi mest in foten och tassen i reservatet innan vi fortsätter. 

Storängsudd

Sista reservatet för dagen blir Långviksträsk där vi tar en minipromenad i mörkret innan vi bestämmer oss för att nu får det vara nog med naturreservat för idag. 

Suddig pannbandsbild av trött äventyrerska

En markering på ett träd i Långviksträsk


Och nu kommer vi till den spännande upplösningen.... 
Hur många blev det? Jag behövde 14 till för att klara 52 naturreservat i år....

YES!

Jorå, jag klarade det! Tamejtusan! Räjserdäjt med naturreservaten lönar sig! Målet uppnått! Najs!
Vilket team vi är, jag och Äventyrshunden!

Världens bästa äventyrskompis!
(som ser lite skräckslagen ut på den här bilden..?) 

söndag 22 december 2013

Det börjar se knivigt ut....

...att klara årets mål med att besöka 52 naturreservat.... Insåg preciiiis att jag ligger 14 stycken back. Hur fasen ska jag lösa det på drygt en vecka?

Kändes helt omöjligt tills jag kikade in på Länsstyrelsen hemsida och insåg att i Värmdö kommun (som är grannkommun till den jag bor i) så fanns det 44 stycken naturreservat att välja och vraka bland!
Jippie! Problemet löst! Bara att ge sig ut på en utflyktsdag och besöka ett par av dem....

Men sen tittade jag på kartan för att se var de låg, och det verkar som om vääääldigt många av Värmdös naturreservat ligger på öar i skärgården...Attans... Båten som redan är upptagen...

Så nu vet jag inte riktigt hur det ska gå, men jag ska göra mitt bästa för att nå mitt mål.
Så jag ber er, kära läsare, att hålla tummarna för att det kommer gå vägen!

tisdag 17 december 2013

Årets julklapp!

Årets julklapp är inte alls en råsaftscentrifug som det allra flesta tycks tro, det är en helt felaktig uppfattning skulle jag vilja säga.
Nej, årets julklapp är ju så klart guideboken Vandra Roslagsleden!
(Som av en händelse råkar vara skriven av mig och fotad av den mästerliga Tomas Almbo....)

Så alla ni som inte vet vad ni ska köpa i julklapp till någon ni tycker om, jag har svaret: Roslagsledsboken!

Köper ni den genom mig så bjuder jag på frakten ända fram till julafton! Men skynda och beställ så den hinner komma fram till julafton!



För 250 kr så är den din, maila info@52adventures.se så löser jag dina julklappsbekymmer!

måndag 9 december 2013

52 är med i julkalendern!

Idag har 52 adventures fått äran att pryda Propirayas julkalender som i år handlar om att våga och att stärka sig själv.

Foto: Tomas Almbo

Tittar du bakom lucka 9 så hittar ni inlägget om 52 adventures, eller äventyrstjejen med äventyrshunden som Eva Marie har valt att kalla dagens lucka.

Tack för att jag fick vara med i kalendern och hoppas att någon av Eva Maries bloggläsare blir lite inspirerade till små och stora äventyr!

onsdag 4 december 2013

Inte en prick....

...faktiskt inte den minsta anmärkning. Blankt. Tomt. Ingen notis om något alls.

Japp, Äventyrsbilen gick igenom besiktningen idag!! Fattar fortfarande inte att det är sant.

Trodde jag skulle vara på väg till verkstaden vid det här laget för att öppna plånboken på vid gavel.... Men icke. Pengarna kommer spenderas på roligare saker. Yihaaaa!

söndag 1 december 2013

Lodjur mitt i stan!

Jo det är sant! Kolla in länken här!

De här lodjuren retar mig.... Nu behagar de ta sig in till stan bara för att demonstrera att det minsann inte är så svåra att få syn på som jag tror.

Det är kanske så att jag ska sluta spana efter dem i skogen, och istället gå på stadsspaning efter vilda djur? Verkar ju större chans att snubbla över en lodjurstass i Bromma än i Bergslagen.....