onsdag 30 april 2014

52 adventures favorithögtid

Ni som hängt med mig ett tag nu, kan ju förstås gissa att Valborg är min favorithögtid. För den går mer eller mindre ut på att elda! Sånt gillar jag, smygpyroman som jag är...

Vill därmed passa på att önska er en härlig valborgsmässoafton, må ni få elda mycket!


Men kom ihåg att peta lite i rishögen innan ni tuttar på, så att de stackars igelkottarna har en chans att fly innan lågorna grillar dem till döds. 

lördag 26 april 2014

Äventyr 2014: 5 Gryningsvandring på Roslagsleden

Tidigt, tidigt väckte jag Äventyrshunden i morse. Han gäspade stort och tittade frågande på mig, men hoppade raskt upp när jag sa att vi skulle på äventyr.

Utanför porten mötte vi Sandra, det är mest för hennes skull som vi är uppe i svinottan idag. I julas fick hon i present av oss att gryningsvandra på Roslagsleden när våren anlänt.
Nu har våren anlänt, därmed dags att infria vårt löfte. Fågelkvitter följde oss under hela vandringen och vi avslutade stort med lyxfrukost på Såstaholm.

Start i äkta Roslagshage, bara vi och fåglarna är vakna. 

Kombinerade Roslagsleden med Sjöängsslingan
för att till en rundel..
Second breakfast vid 7-snåret...

Porlande bäckar i solsken uppskattades av Sandra
som aldrig vandrat på Roslagsleden förut. 


Third breakfast (brunch) på Såstaholm.

tisdag 22 april 2014

Test av The North Face Havoc vandringssko

Under några månader har jag testat ett par The North FaceHavoc GTX XCR  vandringsskor på uppdrag av Addnature.



The North Face Havoc GTX XCR  lanseras som en snabb vandringssko för omväxlande terräng, men designen passar lika bra i stan om du vill ha sköna och snygga skor att gå i.  Gore-Tex gör skorna vattentäta och Vibram-sulorna ska ge bra grepp på de flesta underlag, även när det är blött ute. Läder framtill samt en gummiförstärkt kant ska göra skorna slittåliga och lätta att tvätta av. En innersula från Northotic Pro ska ge stöd för hälen och bra stötdämpning.

Addnature har ju en uppsjö av vandringsskor för olika tillfällen och aktiviteter, Addnatures alla vandringskor hittar du här. Att valet föll på just The North Face Havoc för min del, är för att jag går/vandrar/rör mig mycket i skog och berg där terrängen är väldigt varierad. Hunden är alltid med och vi är ute i alla slags väder. Dessutom behövde jag en ny sko när jag cyklar mountainbike. En gammal fotledsskada gör att jag inte kan använda SPD-skor när jag cyklar, (kan inte vrida foten i det läget så jag kommer loss ur pedalen….), och behöver därför skor med en styv sula och som ger grepp på pedalerna trots leran. Så på pappret är TNF Havoc en perfekt doja för mig och mina behov.

Första dagen med nya pjuck, och inte ett skavsår! 

Min erfarenhet såhär långt är att TNF Havoc faktiskt nästan uppfyller allt den utlovar. Jag har testkört The North Face Havoc vandringssko i höstrusk, vintersol och vårregn och kan konstatera att den är väldigt slitstark. Jag som snubblar lite titt som tätt på sten och rötter när jag är ute i skogen (för att hjärnan är distraherad av att ta in alla intryck från naturen), har märkt att den extra förstärkningen fram har fyllt sitt syfte för mig. Skorna har hållit hittills, peppar peppar… 

Över stock och sten funkar de fint! 

Jag var skeptisk i början då ena gummikanten lossnade lite på ena sidan (där skon viker sig naturligt när man går och bildar ett litet veck) redan efter ett par dagars användning och tänkte att dessa kommer inte hålla länge om de fortsätter såhär. Men nu efter ett par månader har den lilla ”lossningen” inte blivit större och den har inte påverkat vattentätheten heller. Så möjligt att det var ett litet fabrikationsfel eller så knixar jag den foten extra mycket när jag går…?

Snötäta också! 

När jag först började använda The North Face Havoc så slogs jag av att greppet på underlaget var förvånansvärt bra. Fuktigt gräs, blöta löv, snö och halvleriga stigar bet sulan fast bra på, till viss del även våta rötter. För mycket lera klarade skorna inte av dock och inte heller våta klipphällar i skärgården. Men frågan är vilken sko som gör det egentligen?

Den ene av oss i äventyrsteamet kör med tassar,
den andra med The North Face Havoc!

Jag tyckte att skon kändes väldigt styv, kanske lite för styv, de första veckorna jag använde den. Men då ska tilläggas att jag gått runt och såsat i freerunningskor hela sommaren som har extremt mjuk sula. Men jag insåg rätt snart att det här med styv sula var bättre för mina fötter egentligen. Under sensommaren har jag fått väldigt ont under foten (samma fot som har en trasig fotled) och inte riktigt fattat var de kommit ifrån. Men när jag gått i TNF Havoc med styv sula ett par veckor blev den smärtan betydligt mindre, så jag gissar att jag gått i för mjuka skor helt enkelt. Dessutom vande jag mig och tyckte rätt snart att skon var skön. Jag fick aldrig några skavsår till exempel när jag gick in dem, och har inte haft en enda gång efter det heller med dessa skor. Det betyder att passformen är bra för min fot och att hälgreppet sitter som det ska, eftersom jag inte fått några blemmor alls. 

Hälgrepp, check! 

Vattentätheten är suverän! Jag har plumsat genom pölar av gyttja och vatten på mina offroad-upptäcktsfärder och de håller, tamejtusan! I alla fall så länge vattnet inte är djupare än att de rinner över kanten på skon. J
Nackdelen är ju dock att det blir väldigt varma också med den här funktionen. Därför tror jag att den här dojan blir för varm när våren kommer på riktigt. Men jag väljer hellre än vattentät sko som jag kan lita på att jag kommer fram torrskodd, hur länge jag än är ute och vilket väder som än behagar överraska mig när jag är ute på äventyr.

The North Face Havoc går att vada med
om vattnet inte är för djupt! 

Vikten skulle kunna vara lättare, dessa väger nästan lika mycket som mina vandringskängor med högt skaft. Men jag antar att om man ska få den stabilitet som TNF Havoc ändå har för att vara en lågsko, så får man köpa det liksom. De känns inte ”tunga” på foten, men de känns inte heller ”lätta” om jag säger så. När jag drar på mig vandringskängorna känns det lätta på foten. TNF Havoc känns tunga när jag lyfter dem i handen, men på foten när jag är utomhus tänker jag inte på det. De är rejäla skor helt enkelt,  och de utgör sig inte för att vara lättviktare heller.  



Hur funkar skorna på mountainbiken då? Jo tack, kanon faktiskt! Jag har bra grepp på pedalerna och har inte halkat av dem fast leran och vätan har varit kompakt vid vissa tillfällen. Här kommer den styva sulan verkligen till sin rätt. Den stabila skon ger stöd för foten när man trycker på i uppförsbackarna också. Supersköna att cykla med! Inget att klaga på här faktiskt. J



Jag funkar ju lite så att jag kör liksom ett par skor i taget typ. Som jag skrev tidigare så levde jag i freerunningskor under sommaren och sen jag började använda TNF Havoc har jag levt i dem mer eller mindre tills nu. Jag har haft dem när jag har ärenden i stan likaväl som på fest och utomhus så klart. De har hängt med hela vintern och har varit tillräckligt varma iallafall för den här milda vintern. Men någonstans runt -7 grader börjar de bli lite för kalla….
Designen och utseendet funkar i stan med tycker jag, de känns sportiga och det passar min smak.
Någon i min närhet sa att de såg ut som ”tantskor” vid första anblicken, och de tror jag har att göra med förstärkningarna i framdelen. Men meshmönstret på sidan väger upp det anser jag, och som sagt funktionen man får av ”tantutseendet” är guld värt i form av slittålighet och vattentäthet.
För min del hade de gärna fått vara ännu färggladare, men jag gillar ju färg och har inget emot det. Men det är diskreta som de är nu och passar på så sätt i olika miljöer. Jag tror att majoriteten vill ha diskreta skor, men jag har gärna färgglada skor! Och för min del behöver de inte heller vara i de klassiska ”tjejfärgerna”, smäll på med grönt till exempel, det är fräscht!

Första citronfjärilen och våren är på G!
The North Face Havoc kommer förmodligen bli för varma i vår...


I vanliga fall sliter jag ut liknande skor på ett halvår, men än så länge känns det som om dessa håller ett tag till. Sulan känns fortfarande fräsch och har fortfarande kvar sin ”studsighet”, ni vet den där känslan när man köper nya skor så studsar man fram ett par veckor när det är helt språllans nya…?!
Läste någonstans att de är konstruerade undertill för att undvika att lera fastnar… Nja, det vet jag inte om jag kan hålla med om. Tycker jag har med mig några sjok hem efter en dag på fjället eller i skogen. Men å andra sidan kanske det hade varit mer lera om yttersulan inte varit designad så som den är… Svårt att säga….  Men lera kommer med hem i alla fall.

Kanske ska skylla på den här håriga filuren
angående leran....?! 

Summa kardemumma så tycker jag ändå att TNF Havoc håller för vad den utgör sig för att vara (förutom det där att leran följer med hem då). Det är en rejäl sko som känns stabil med styvnackad sula som funkar jättebra att cykla mountainbike med och röra sig i klurig terräng till fots, greppet är bra på de mesta. Hittills har den varit slittålig som sjutton, men tiden får utvisa hur länge den kommer hålla. Jag känner mig trygg när jag klampar runt i skogen med TNF Havoc och jag vet att jag kommer komma hem torr om fötterna oavsett väder.


Tyckte du också att Havoc-skorna verkar bra? Eller är du på jakt efter något annat egentligen? The North Face har massvis med bra produkter för friluftliv och outdooraktiviteter! Här hittar du fler The North Face-skor och utrustning. 

måndag 21 april 2014

Nu ploppar det!

Det fullkomligen ploppar med inspirationssidor och forum för tjejer som gillar äventyr. Först var Female wolfpack, sen kom Inspire us och snart kommer High Heaven! Kolla in här:





Jag gillar när tjejer samarbetar och ännu mer gillar när det samarbetas inom äventyrsbranschen!

tisdag 15 april 2014

Extraknäcker...

...denna vecka som konståkningstränare inomhus i en ishall. Tjejerna har påskläger, och en av fördelarna är att de även har fysträning utanför isen under lägret.

Gissa var mina adepter fick ha sin fysträning någonstans? Jajamän, utomhus!!



Och barnasinnet fick också vara med, då vi tränade balans på svajiga barngungor och klättrade genom repen så många gånger som möjligt på tid, för att träna flåset.

Jojomen, en träning helt i min smak!

måndag 14 april 2014

Living on the edge...

Sist jag hade såhär lite soppa i Äventyrsbilen var jag i Danmark på väg hem från en surfresa i Frankrike. Det spöregnade och reservdunken var redan ihälld. Inte en bensinmack fanns i sikte.



Nu var jag iallafall i Sverige och visste att det inte var mer än 7 km till nästa mack.

Om jag kom fram innan soppan dunstade i tanken? Jodå, levde på ångorna och hackade in på macken precis när sista droppen droppat sin sista droppe. Det gäller att planera sina tankningar väl..:)

onsdag 9 april 2014

Hos Mandel....

..får man klämma på outdoorkläder och prylar för uteliv... Sånt gillar jag!
Idag har jag hängt på Mandel showrooom, träffat kolleger och spanat in nästa års trender.

Osprey, min favoritryggsäcktillverkare, har nu lanserat en app där du kan mäta ut rätt ryggsäcksstorlek på dig själv så att du enkelt kan beställa ryggsäckar på nätet. Så himla smart! Självklart är de först med:
The world’s first digital pack fitting tool


 Sök bara ‘Osprey PackSizer’ på Google Play eller App store så hittar du den! 
 Devold har snygga tryck på sina merinounderställ numera, det är ju kul med lite fint undertill också. 

Och jag kanske har hittat en ny sportBH från Anita som kan passa mig och mina aktiviteter. Röhnisch har ju slutat tillverka den bästa sporttoppen ever, så jag måste hitta någon ny modell innan de jag har ramlar sönder. 

MSR har lanserat någon sjukt lätt tältmodell där ryktena går att två personer kan sova i det, plus att det finns absider och ändå väger det bara 1,6 kilo?! Hur är det möjligt? Thomas från Granitbiten menar att det hänger på väven... Mmm, vore kul att testa ett sånt tält i svenskt hällregn och se om väven håller... 

Nåväl, en liten rapport från outdoor-världen.... 

tisdag 8 april 2014

Extreme Sport Gathering 2014...

...i Riksgränsen pågår för fullt just nu. Några bilder på min kompis Ullis som får sig en härlig flygtur med helt okej utsikt över fjällen hon bor i. Självklart är det husfotograf Tomas Almbo som har plåtat!




Mer info hittar du här!