söndag 14 maj 2017

Vad är äventyr för mig?

Mora Kniv och Vandringsbloggen genomför just nu en kampanj för att locka fler kvinnliga äventyrare och att inspirera fler kvinnor till friluftsliv! Superbra initiativ som jag gärna vill vara med och bidra till! 
Här väljer jag att dela med mig och hoppas inspirera andra! 

Det bästa äventyren är de som faktiskt blir av!Äventyr för mig är att få vara ute. Ute där jag känner mig fri. Ute där jag känner att jag kan andas. Ute där jag får ta det lugnt. Ute där jag får röra mig. Ute där jag får uppleva. Ute där jag får göra som jag vill. Ute där jag får elda.

Det spelar inte så stor roll vad jag gör när jag är ute. Paddla, vandra, cykla mountainbike, klättra, åka skidor eller skridskor.... Det viktiga är att komma ut lite grann än att inte komma ut alls.Just för att få komma ut lite grann istället för inte alls, genomförde jag projektet 52 adventures. Ett litet äventyr varje helg i ett helt år, totalt 52 äventyr på ett år. Jag ville visa att äventyr inte behöver kosta sex månadslöner, utföras jättelångt bort och vara så jobbiga att du kräks.
Jag ville med mitt projekt visa att det är möjligt att ha det lite äventyrligt i vardagen. Jag ville att fler människor skulle se sig omkring i sin närhet och uppleva det som fanns just där. Jag ville uppmana mig och andra att ta vara på de små sakerna som verkligen betyder något. Jag ville ta vara på den tid jag hade. Jag ville ta vara på mig själv. Och jag hoppades att just du skulle bli inspirerad!Äventyr handlar om att utmana sig själv utifrån sin egen nivå. Att lära känna sig själv och våga lite till sin egen förmåga. Att testa sina gränser och överkomma sina rädslor.
Det var vad 52 adventures handlade om, fast uppdelat på 52 helger. Kryddat med en herrans massa lägereldar! I ständigt sällskap av Äventyrshunden Diesel. 
Och det bästa av allt, de där 52 äventyren blev av!
Mitt 52 adventures-år ledde till att jag bytte karriär och livsstil. Från att bo i staden flyttade jag till en ö i Stockholms skärgård. Jag gick från anställd till att vara egen företagare och styr nu min egen tid. Jag slutade arbeta som doktorand och började skriva om och fotografera friluftsliv och äventyr. Det medförde att jag inte längre satt inomhus på mitt jobb utan fick mer utomhustid även fast jag var på jobbet. Jag föreläser om mitt 52-år, skriver reportage om uteliv och just nu jobbar jag med min tredje bok för Calazo, en bok om Gästrikeleden. Och det viktigaste av allt, jag får vara mer ute! Nästan jämt faktiskt.Med detta vill jag bara säga att följ era hjärtan, och gör det ni är passionerade för. Det kommer gå bra! Jag ville vara mer ute och genom att faktiskt komma iväg på de där äventyren som jag drömt om så förändrade jag hela mitt liv och får nu vara mer ute!Så kom ihåg, det bästa äventyren är de som faktiskt blir av! 

4 kommentarer:

 1. Så bra skrivet! Du inspirerar!
  Med precis samma tanke som du hade med dina 52 äventyr bestämde jag mig att under förra året sova utomhus minst en natt i månaden. Det blev oftast inga stora utflykter, men det blev 12 utenätter i olika fasta vindskydd varav de flesta inom ett par mil hemifrån. Två gånger var det till och med mitt i veckan så att vi åkte direkt från vindskyddet till jobbet. Kändes nästan som att man gjorde något otillåtet, men härligt var det. Vardagsäventyren är de bästa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra att utefeeling smittar av sig. Låter mys med utesova och så enkelt och bra att ha mer äventyr i vardagen!

   Radera
 2. Du inspirerar mig massor och gör att jag tänker, kan du och Diesel, kan jag och Ärtan :) Jag tror att jag har gjort mer de sista åren med Ärtan än jag trodde jag kunde göra och hon älskar allt precis som jag, så tack till dig :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, kan vi så kan ni! Glädjer mig att höra att du hittat ut på äventyr! Kram

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.