måndag 30 juni 2014

Osprey Tempest 9 - en suverän liten ryggsäck!

Sedan ett par månader tillbaka har jag testkört en 9-liters Tempest ryggsäck från Osprey.
I grund och botten är Osprey Tempest en vandringsryggsäck, men den lilla varianten på 9 liter har även finesser för cykling på ryggsäcken. Jag har mest använt den att cykla med, även om den fått hänga med på några kortare dagsvandringar också.Syftet med Osprey Tempest 9 för mig var att ha den till att hoja mountainbike med. Så att jag får med mig det där lilla extra som alltid ska med av någon anledning.

Osprey Tempest finns i Magenta, Tourmaline Green och Stormcloud Grey.


Osprey Tempest är en ryggsäck, som hör och häpna, är framtagen för tjejers anatomi. Alltid när jag hör såna här påståenden så brukar jag dra öronen åt mig, för i tillverkarnas världar så brukar det betyda att de har designat produkten i en rosa färg.
MEN så är icke fallet med Osprey. Detta företag står verkligen för vad de lovar. Säger de att de har designat för tjejkroppen, ja då har de verkligen tänkt till och gjort det.
Jag älskar hur de har tänkt om med midjebältet! För det är nämligen vidare nedtill och smalare upptill, ungefär som en kon och detta, mina kvinnliga vänner och äventyrskolleger, gör att midjebältet faktiskt sitter där det ska! Det hamnar inte sådär högt i midjan som en ryggsäck gör som har designats för killar med små rumpor. Utan Tempest midjebälte sitter på höften, precis som det ska. Och dessutom stannar det där när jag rör mig ute i naturen. Visst är det fantastiskt!?! Jag är fortfarande lite chockad (men glad) över att det alltså går att designa en ryggsäck för mig som sitter som det är tänkt över min "kurviga" (muskler i vila) tjejrumpa. Midjebältet liksom smiter åt på ett helt annat sätt än vad jag är van vid från andra ryggsäckar.

Dessutom har Osprey tempest midjebälte
rymliga fickor på båda sidorna.
Perfekt! Här kan jag lägga mobilen eller lypsylen
och annat skräp som jag vill komma åt snabbt
utan att dra av mig ryggsäcken.
Fickorna stängs med dragkedja, vilket är bra annars
sprids tillhörigheter i skogen.
De är dessutom gjorda av något expanderade material
så det går nästan att stuva ner hur mycket småskrammel som helst i dem! 
 
Dessutom gillar jag att axelremmarna har flyttats något närmare varann, för mitt största problem med ryggsäckar brukar vara att bärremmarna glider ner från axeln. Men inte när jag hojar med Osprey Tempest 9, den sitter perfekt över mina smala axlar och stannar där. Bärremmarna är nog något smalare också och har säkert formats med avseende på oss tjejer. För axelremmarna sitter verkligen bra. Bröstremmen kan jag reglera i höjdled så att jag får den där jag vill ha den och inte rakt över brösten så som det brukar hamna med andra tillverkares ryggsäckar.

Justerbar bröstrem i höjdled på Osprey Tempest 9. 

Ospreys ryggsäckar sitter tajt mot ryggen, men har ändå en liten luftspalt, så det blir inte olidligt kladdigt av svett på ryggen när solen gassar på.

Lite luft bakom ryggen gör det lite svalare.

Förutom de midjebältet och axelremmarna som jag nog tycker är de största fördelarna med just Tempest-ryggsäcken (förutom att den är extremt lätt i sin vikt också så klart) så har väskan massor av små finesser. Men det har alla Ospreys ryggsäckar.

Ett lättåtkomligt ytterfack för saker som man måste ha snabbt, typ jägarsnuspåsen när energin tryter. Här finns även en nyckelknippefästare så att jag inte tjongar iväg bilnycklarna i skogen när jag drar ut den där jägarsnuspåsen lite för snabbt för att jag är huuungrig....

Smarta fack är Ospreys melodi!

Rymligt fack på insidan med plats för tunn regnjacka, pump och lite annat smått och gott. Även om det bara är 9 liter så får förvånansvärt mycket plats. Både matsäck, första förband och regnkläder för en heldagstur ryms. Ryggsäcken känns dock inte bylsig när den är opackad eller har lite packning i sig. Då blir den "liten" och nätt, och när packningen kommer i blir den "större". En flexibel ryggsäck helt enkelt.

Plats för saker i flera olika fack. 

 Ett litet fack på insidan för att kunna organisera småprylarna i packningen och hitta den där kedjebrytaren snabbt när jag behöver.

Finns även fack på utsidan för vattenflaskor eller dylikt som också expanderar när du trycker i större saker.

Mer praktiska fack. 

På ena axelremmen finns en ögla som är till för att bli dragen i om man håller på och multisportar, men jag har använt den till att hänga fast kameran i för att ha den lättillgängligt. Finns även ett fäste för stavar på framsidan, men jag har inte haft användning för det än.

Dragögla eller kameraögla? 

På framsidan finns också elastiska snoddar som går att fästa vindjackan i till exempel. Gillar också att Osprey har designat väskan med snygga reflexer som syns väl i mörkret. (Det senaste påståendet har polisen talat om för mig, men det är en helt annan historia...)

Smart extraförvaring.

Dessutom finns ett genialiskt hjälmfäste som är så genialiskt och enkelt konstruerat att det krävdes att jag kollade på instruktionsfilmen för att fatta hur den funkade. Men så är det ju oftast med de största uppfinningarna, de är så enkla att det blir komplicerade....

På senare tid har jag även testkört ryggsäcken med Ospreys vätskesystem. Tidigare har jag kört med vattenflaskor på hojen och tyckt att ha vatten på ryggen bara mest skvalpar omkring och är i vägen. Men då har jag inte haft en så bra ryggsäck som sitter så tajt som Osprey Tempest gör på mig. Efter att ha testat att hoja med vatten på ryggen ett par gånger nu kan jag absolut se fördelarna, jag dricker mer när jag tränar till exempel. Och det är ju bra har jag hört.
Det jag gillar med just Ospreys vätskesystem är att det finns en hård bakplatta vilket gör att ryggsäcken inte ändrar form mot ryggen till, utan oberoende hur mycket vatten jag fyller i påsen så behåller ryggsäcken den tajta passformen mot min rygg.
Vattenpåsen stoppas ned i en extern påse i ryggsäcken, vilket känns bra om jag skulle råka få läckage i en krasch eller så...
Dessutom så fäster man munstycket med en smart magnet på axelremmen, som vanligt har Osprey tänkt till i sin design!

Hård bakplatta håller formen. 

Den stora öppningen
är lätt att fylla på med vatten. 

Men det ultimata testet på om en vattenbehållare är bra eller inte, är om min Äventyrshund vill dricka det vatten som jag serverar från den. Tidigare vattenpåsar har han ratat direkt för att jag antar att vattnet har tagit smak av plasten.  (Men att dricka från ett grumligt dike är tydligen okej, kan inte se logiken i det här riktigt men ändå..) Jag hällde upp vatten från Ospreys vattensystem  i hans drick-kåsa, först luktade han bara, och gick därifrån. Men andra gången jag hällde upp vatten åt honom, lite senare under vår cykling tillsammans, så drack han faktiskt ett par klunkar! En seger för Ospreys vattenpåse skulle jag vilja säga!

Nöjd användare av Osprey Tempest 9!

Summa summarum kan jag konstatera att jag är väldigt nöjd med min Osprey Tempest 9, den är verkligen anpassad efter tjejers kroppar och superskön att ha på sig. Äntligen!
Dessutom så finns den i färgen grön som är en "könsneutral" färg. Men även i grått om man vill vara lite mer inkognito och självklart lila/rosa för den som vill ha det så.

Jag föredrar grönt jag och jag hoppas att min nya kompis kommer ackompanjera mig lääääänge och på många mountainbikeäventyr i skogen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.