fredag 28 september 2012

På roligaste allvar

Jag hade förmånen att i veckan hänga med framtidens fjäll- och äventyrsledare som just nu pluggar sista terminen på Älvdalens yrkesutbildning. Just den här veckan hade de besök av Lena Conlan och Howie Nordström från Crossing Latitudes / WMI of NOLS  för att lära sig om hur de tar hand om skadade människor ute i vildmarken när de är långt från professionell sjukvård och ambulansassistans. Klassen tog emot mig med öppna armar och redan efter en kvart fick de mig att känna mig som en i gänget. De har en stark sammanhållning och är goa mot varann.  Kan bero på att de på nätterna trycker ihop sig i ett vindskydd och eldar sig till sömns. Att sova inne är inget för de här naturälskarna! Men det är det jag alltid har sagt, att peta i elden har hälsosamma effekter, kan även skapa bra klass-sammanhållning! Tillsammans med dessa härliga människor och under Lenas och Howies roliga ledning fick jag lära mig att plåstra om människor som blöder eller skärt av sig fingret. Tejpa stukade fötter. Hur man spjälar ett brutet ben med en stav och liggunderlag. Hur man effektivast dödar en orm och sätter sig själv i säkerhet. Hur man bygger en bår av bara klätterrep eller kanske bara av att par skidor och en jacka. Hur man lyfter en person som ligger dumt till och behöver värme och vård.

Oj, Mia har visst vurpat med hojen...
Tur att vi fanns till hands för att hjälpa till!
Foto: Lena Conlan/ Crossing Latitudes / WMI of NOLS

Jag kan bara säga att det här är ingen vanlig sjukvårdskurs, det här är en superbra kurs som riktar sig mot friluftsrelaterade skador och hur man ska handskas med situationer när man inte kan ringa ambulansen direkt. Vilket ofta är fallet när man är ute och har skoj i naturen. Lena ledde oss tryggt och säkert genom flera olika scenarior, alltid med  humor och värme. Vilken fantastisk lärare hon är! Tänk om alla lärare hade varit som Lena när man gick i skolan, då hade man skrattat sig igenom hela tonåren fast man lärt sig om så tråkiga saker som molekyler och Gustav Vasas barnsbarn. Hennes assistent Howie var, när man tänker efter, ganska klumpig.... Han ramlade och stukade foten så Lena fick plåstra om, han lekte med kniven och skar av sig fingret. Han lyckades dessutom sätta en tältpinne i skinkan. Han ramlade till och med i bäcken så att han höll på att förfrysa. Tur att det var en hel stab som fanns till hands att ta hand om honom när han klantade sig.


Howie har lekt med sågen fast han inte fick för Lena

Lena pysslar om och förklarar samtidigt vad hon gör. 

En iskall och blöt Howie kläs av, torkas och stoppas i värmepaket.
Snart var han varm, go och glad igen!
Foto: Lena Conlan/ Crossing Latitudes / WMI of NOLS
Även några av eleverna råkade ut för de mest konstiga sakerna sådär lägligt just när vi passerade så att vi fick träna på att ta hand om diverse skador som kan uppstå.

Men Emma! Du har något i handen?!!? 

Även jag ramlade ner från en tall när jag skulle plocka kokosnötter (?) och skadade ankeln svårt, men jag fick hjälp snabbt av de kunniga eleverna på Älvdalen som låg i sjukvårdsträning hos Lena och Howie.

Aouch!
Lugn det är bara teatersmink!
Howie kokade ihop de mest osannolika scenarior
som vi patienter skulle förhålla oss till
 och sen kladdade han på duktigt med smink för att få det realistiskt. 


Vi tränade också på att bygga bårar av ingenting och kreativiteten gick på högvarv. En rolig eftermiddag där ryggsäckar, skidor och rep fick en helt ny innebörd för mig! Från och med nu, när jag ska köpa ny ryggsäck, kommer jag titta efter funktioner som gör den till en bra bårbärarryggsäck....!

Finns många sätt man kan bära en person på! 

Hela alltet toppades av att Howies kompisar skulle ut och plocka bär mitt i natten och självklart dök det upp en björn och trasade sönder alla Howies kompisar utom han själv. Vi rycker in och räddar deras liv. Vi jobbar hårt ända fram till midnatt då Howie uttalar sina magiska ramsa och alla patienter slutar prata franska och blir hela igen. Natten slutar lyckligt med varm choklad, singoallakex och äpplen till hela gänget.

Jag skulle önska att ALLA som är ute och rör sig i naturen på något vis fick chansen att gå denna kurs. Antingen du är inbiten friluftsnörd eller om du bara kommer iväg på sportlovet. Det är så värt det att veta hur du ska agera om din bästa kompis råkar illa ut. Lena håller fler kurser runt om i Sverige, kolla in hennes schema här. Om hon är i närheten av dig så rekommenderar jag starkt att du hakar på hennes kurs, du kommer inte ångra dig!

Foto: Bradley Boner WMI of NOLS

4 kommentarer:

 1. Tack alla som bestämmer sig för att ta en sjukvårdskurs! Ju fler vi är ju bättre för oss alla!
  Lena Conlan

  SvaraRadera
 2. Låter som en fantastiskt bra kurs, och nyttig! Även om man har gått liknande kurser förut så behöver man öva det där då och då.

  SvaraRadera
 3. Jo, det är alltid bra att uppdatera sig om sånt här! :)

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.