måndag 25 mars 2013

Det här med mål...

...känner jag att jag måste ta tag i nu. 52 adventures 2011 klarade ju alla sina mål utom ett, att få se ett lodjur i det vilda. Att se dem på Skansen räknades inte. 2012 var lodjursfritt så det sjöng om det.


Kom då kissen, och visa sig för mig!
Foto: Wikipedia

Så nu är det dags att på allvar ta tag i det där igen. Så idag har jag beställt en bok som ska hjälpa mig på traven att uppnå mitt mål att få se ett lodjur i det vilda. En varg eller järv får gärna också visa sig om de känner att de har lust.

Från Svenska rovdjursföreningen
beställer du den här boken. 

Om jag kan spåra dem så är ju chansen större att jag får se dem? Eller? Så tänker jag iallafall. Jag bor ju tydligen i Sveriges lodjurstätaste område så jag BORDE ju ha en rimlig chans att snubbla över ett förr eller senare.

Foto: Bernard Landgraf

I mars är deras brunst-tid och har man tur kan man höra dem skrika efter en lämplig partner i vårvinternatten.  I slutet på maj och början av juni föds ungarna i en klippskreva eller under en rotvälta. Då följer en tid då honan inte rör sig över så stora områden och ungarna för de mesta stannar där de föddes. Så då kanske jag har en chans att få syn på dem? Vem vet, och skam den som ger sig.

Dessutom fick jag lära mig idag att ett lodjur tar cirka 60 hjortdjur om året, så våra 1400-1900 lodjur tillsammans käkar upp 114 000 hjortdjur om man räknar att det är närmare 1900 lodjur vi har i Sverige. Det kanske låter mycket men då tror jag att om man räknar ihop de 300 000-400 000 älgarna som finns i Sverige med de 300 000 kronhjortarna, 120 000 dovhjortarna, 350 000 vildsvinen och de cirka 2 miljoner rådjur som lever här så tror jag det räcker åt både lodjuren, järvarna, björnarna och vargarna också för den delen.

Foto:Skogens konung

En vargflock, inte en enskild individ, utan en hel flock tar 90 älgar per år. Forskarna tror att det lever cirkus 300 vargar i Sverige och om man då antar att de är ungefär 5 vargar i varje flock så kan man snabbt räkna ut att de 60 vargflockarna käkar upp 5400 älgar om året. Det räcker alltså med älg åt jägarna som skjuter 100 000 stycken per år.

Mycket siffror blidde det nu, men jag tycker att det är ganska intressant att sätta saker i perspektiv i bland. Och summa kardemumma så finns det rum för fler rovdjur i Sverige, vilket innebär större chans för mig att faktiskt få syn på ett när jag är ute i naturen. Tänk vad spännande!

Nu längtar jag till spår-boken kommer och så hoppas jag att det finns lite snö kvar så att jag kan öva mina spårningskills!


4 kommentarer:

 1. Sådan läsning som jag alltid blir glad av! Efter att jag såg varg förra året har jag nu björn och djärv kvar men förmodligen får jag röra mig en bit från hemtrakterna för att stöta på dem. Lycka till med lodjuret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Simon! :)Lycka till själv i rovdjursspaningen!

   Radera
 2. Vilken dröm att få se lodjur, eller varg... Lycka till, jag hoppas jag också får se någon av de vilda. Fast jag har nästan alltid hundarna med och då minskar nog chansen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är mitt problem också. Att Äventyrshunden är med jämt! :) Men men, någon gång kanske vi har tur! Lycka till i ditt eget spanande också!

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.