torsdag 28 februari 2013

Upp och ner

Just nu är det mest nedåt.
Mest nerbäddat i sängen för att febern ska släppa greppet.
Förväntar mig ett jävla uppsving efter att förkylningen släppt! 

onsdag 27 februari 2013

Det är de små sakerna...

...i livet som är svårast att lära sig att uppskatta. Som till exempel att det är en kanonfin dag idag. Det luktar vår i luften och isflaken rasslar mot varann i viken. Fåglarna har vaknat till och kvittrar för fullt. Små saker som är lätt att glömma bort, men som är värt väldigt mycket när du tänker efter. Då är det skit samma att jag har feber och har så tokont i halsen att jag knappt kan prata. Noll ork i kroppen, men jag kan ändå uppskatta att spåren på ön är superfina just nu. Ska bara bli frisk så ska jag ge mig ut på en runda!

Så vackert att jag vill gråta...:)
Vad uppskattar du för liten småsak idag?

tisdag 26 februari 2013

Sportlov!?!

Nu när jag inte går i skolan längre så glömmer jag liksom bort att det är sportlov för kidsen. Själv är jag nerbäddad med feber och snuva, men jag kommer ihåg sportloven när jag var liten. Bästa lovet på hela året! För det var liksom skidåkning för hela slanten, det var inbokat i kalendern.
Hoppas att ni som är lediga den här veckan hittar på massa skoj, även om det inte är skidåkning så finns det ju massa andra saker att hitta på under lovet. Kolla in den här sidan eller Friluftsfrämjandet för tips vad som händer på din ort under sportlovet!

Har man inga skridskor, kan man ju alltid ta hojen över isen! 

Ett annat slags inlägg

Det här är ju egentligen en friluftsblogg och handlar för det mesta om hur härligt det är att vara ute. Men idag känner jag mig nödbädd att blogga om något annat. För er som har missat det så pågår det ju en Mellotävling i Sverige just nu. Den delar in landet i två delar, de som kollar på tävlingarna varje helg och de som säger att de inte gör det. Jag tillhör delen som kollar och skäms inte för det. Stora jippon är alltid kul!
Men nu känner jag att jag måste säga något om de här tävlingarna. Jag tycker att utbudet har varit väldigt klent i år och jag anser att det bara finns en värdig vinnare av hela balunsen. Och det är Ralf Gyllenhammar, Mr Mustasch, och hans Bed of fire. Något annat är helt enkelt skandal. Punkt.


måndag 25 februari 2013

Jag har ju alltid sagt...

....att matsäcken är lika viktig som själva äventyret när man är ute och frilufsar. Och på mässan Upplev Sverige kommer många av Sveriges mathantverkare vara på plats för att visa sina egna specialiteter. Jag tycker att det är extra spännande när lokala krafter skapar god mat, det smakar liksom bättre än att köpa massproducerat.
Jag kommer gå varvet runt på mässan och provsmaka på det mesta för att se om jag hittar några nya delikatesser att ha i min äventyrsmatsäck. Hoppas att du också kommer hitta något som passar dina smaklökar!

Foto: Från Mässan Upplev Sveriges hemsida

söndag 24 februari 2013

Det bästa av saken

Vaknade upp med feber, halsont och allmänt ont överallt i morse. Känns jävligt surt när solen strålar och det är årets vackraste vårvinterdag.... Den tänkta skidturen över Angarnssjöängen med matsäck och varm choklad i ryggsäcken kommer inte bli av idag. Suck.
Men då får man göra det bästa av saken. Med liggunderlag, Äventyrshund och hemmabryggan går det att få till lite utemys iallafall. Helt okej att driva ut febern med solsken i nyllet och låta fåglarna underhålla med sitt glada kvitter. Isen knäpper och knakar och det är inte alls så tyst som man kan tro....



lördag 23 februari 2013

Det finns fördelar....

.....med att bli berömd (?) författare. Redan nu, innan guideboken om Roslagsleden ens har släppts, så har jag blivit med privat kock! Några mycket skickliga kockar dyker upp som gubben ur lådan på lördagskvällen och ställer sig och fixar en av de godaste lasagner jag någonsin ätit. 
Tror jag gillar det här nya kändisskapet...! ;)



Tack bästa Julie, Martina, Björn och Emma
för en mycket trevlig kväll! 

torsdag 21 februari 2013

Äventyrshunden har ordet

Äventyrshunden vill här gärna komma med några tips om han skulle vara din livscoach, och jag håller med om varenda punkt!

■ När någon du älskar kommer hem, spring alltid och möt dem.

■ Låt alltid känslan av frisk luft och vinden mot ditt ansikte vara anledning nog för extatisk lycka.

■ Låt andra veta när de inkräktar på ditt område.

■ Spring, hoppa och lek en stund varje dag.

■ Ta en tupplur då och då, och sträck alltid på dig innan du stiger upp.

■ Njut av uppmärksamhet och var inte rädd för andra människors beröring.

■ Om det är varmt ute, pausa ibland och lägg dig ner på rygg i gräset.

■ När du är glad, dansa runt och skaka på hela kroppen.

■ Oavsett hur ofta du får skäll - tjura inte. Spring tillbaka på en gång och bli sams istället.

■ Njut av den enkla glädjen i en promenad.

■ Var lojal.

■ Låtsas aldrig vara något du inte är.

■ Om det du vill ha ligger nedgrävt, gräv tills du hittar det.

■ När någon har en dålig dag - var tyst, sätt dig nära och erbjud tröst genom att bara vara.


Världens bästa livscoach?!

onsdag 20 februari 2013

Det börjar långsamt sjunka in...

.... att jag snart kommer släppa en bok! Jag har liksom inte fattat det riktigt, inte hunnit tänka på det mitt i allt textproducerande och korrläsande...
Nu går vi in i sista vevan med korret. Pdf:erna har varit en vända på tryckeriet i Italien och är nu tillbaka i Sverige för en sista påsyn. Nu finns inte tid att ändra småfel, bara större saker som att bilder har hamnat på fel plats och sånt. Vågar inte läsa texten ifall jag skulle hitta några fel som jag inte får ändra, lika bra att vara lyckligt ovetandes..! Shit pommes frites, snart går den i tryck på riktigt!

Nämen,
det verkar som om en liten Lowe och en Ray
har fått en helsida i boken!

Eld och is?

Går det verkligen ihop? Eld och is? Ikväll är det just ett sånt jippo på Lida utanför Stockholm! Kanske något för dig?

Foto: från Lidas hemsida

tisdag 19 februari 2013

Kontraster

Igår var jag tågtrafikforskare och idag är jag på väg till ishallen för att dansa tango i två timmar! Ingen risk att jag blir uttråkad iallafall! :-) Har du provat något nytt på sistone?

måndag 18 februari 2013

Till vardags...

... så jobbar jag med tåg. Eller jag forskar på dem som styr tågrafiken. (Nej, inte lokförarna, utan de som styr allt från olika kontrollrum runt om i Sverige) Men det var inte det jag skulle säga, utan jag skulle säga att på mässan Upplev Sverige så kan man prova att köra modelljärnväg! Tänkte passa på att testa det när jag är där på mässan. Hoppas att de  har byggt upp signalsystem och hela klabbet så får jag en lite större förståelse för dem som jag forskar på till vardags...:)

söndag 17 februari 2013

Från sofflocket...

..inget nytt.

Klättra i böcker?!

Min vän Emma skriver på sin blogg om böcker.

I do not want to just read books;
I want to climb inside them
And live there

Jag håller med henne. Jag håller också med henne om att det vore ännu häftigare att få skriva en bok som får andra att känna så.

Tänk om "Vandra Roslagsleden" blir en sån bok?
Njaae, knappast. Men jag hoppas iallafall att människor som läser den får inspiration och motivation att ge sig ut på leden för att vandra den.


Sneakpeak från inledningen av boken...

lördag 16 februari 2013

Då börjar vi om....

Det var tur att jag fick träffa Paula och draken igår morse, för sen fortsatte gårdagen i mindre roliga händelser... Som en del av er kanske vet, så har jag ju fortfarande smärtsamma sviter efter Vasaloppet 2011. Ibland har jag så ont i höften att jag inte kan sova och foten blev ju inte precis bättre. Men jag har liksom ignorerat smärtan och fortsatt att göra det jag vill, vara ute och frilufsa.

Men när jag tänkte efter häromdagen så insåg jag att det snart gått två år och det blir inte bättre. Dags att göra något åt det alltså. Så igår uppsökte jag en specialistläkare för att kanske få några svar på vad det är som gör ont och förhoppningsvis någon slags åtgärd som tar bort det onda.

Det är insidan som räknas va?

Det hela slutade med röntgen och kortisonpruta rakt in i höften. Det första var inte smärtsamt fysiskt men desto jobbigare psykiskt eftersom jag förmodligen ska operera foten igen. En kommande magnetröntgen ska avgöra om det blir så eller inte. Jag kände mig rätt färdig med fotoperationer och kryckgående. Men det är väl bara att ställa in sig på att börja om med rehab och allt som hör därtill. Fan, det var inte en sån vår jag hade sett framför mig.

Kortisonsprutan däremot gjorde rejält ont i fläsket och jag passade på att svimma lite på mottagningen också. Så himla extrem man är...
Idag gör hela benet ont och musklerna  i baksida lår småkrampar då och då och jag rör mig i slow motion. Det vill säga ingen längdåkning i skärgården som jag hade tänkt, utan mer inspektera dammråttorna från sofflocket. Suck.




fredag 15 februari 2013

Drakmorgon

Morgonen började väldigt bra med ett oväntat möte, men icke desto mindre efterlängtat. Jag fick äntligen träffa Bolibompadraken! Lycka!

Vill du följa med mig hem Bolibompadraken?

Okej, det var inte bara Bolibompadraken på mitt morgonmöte, även min kära vän Paula mötte upp i SVT:s korridorer. Förutom att inta en andra frukost tillsammans så fick jag en snabbtour på Sveriges television. Kikade in i  Skavlans studio och det såg ju inte alls ut som på TV, och så var det en helsikes massa lampor i taket. Men inte en enda kändis såg jag, förutom Bolibompadraken då....


Nu väntar jag bara på att Skavlan ska upptäcka 52
så att jag får vara med där! :)

onsdag 13 februari 2013

Korr, korr, korr....!

Okej, nu har vi kommit till slutkorret... Undrar om det finns en gradering till efter det....? Roslagsledsboken är försenad till tryckeriet, undrar om den hinner bli klar till Vildmarksmässan?


tisdag 12 februari 2013

Nationalparksinspiration

Darlingen fick en fin present på sin födelsedag, en bok om Sveriges nationalparker. Självklart började jag bläddra direkt i den. Genast blev jag lockad att ge mig ut och besöka nationalparker i vårt avlånga land. Just nu går det ju inte så bra i vare sig naturreservatsjakten eller nationalparksjakten... Men året har ju faktiskt bara börjat, så jag känner mig hoppfull.



Har du någon favoritnationalpark? I Sverige eller utomlands?

måndag 11 februari 2013

Ny paddelfestival i Stockholm!

52 adventures är först med det senaste, en ny paddelfestival kommer gå av stapeln i Stockholm i sommar! Boka in 29-30 juni på Fejan! Det går även rykten om att 52 adventures kommer att föreläsa där... Den som kommer dit får se!



söndag 10 februari 2013

Olika tillstånd...

... av H20 har varit något slags tema i helgen verkar det som.

Vatten i flytande form ville de, som igår simmade i Bottenhavet, ha. Skandinaviska mästerskapen i vintersimning i Skellefteå avgjordes igår. Modiga (eller dumdristiga) deltagare simmade 25 meter på tid. Kan tyckas kort och en tävling helt i min smak just därför, men lägg till nollgradigt vatten på det så är du nog inte så kaxig längre!

Foto: Swedish Lapland


Idag avgörs Vikingarännet, alltså en tävling på skridskor på vatten i frusen form. Trots att jag slutat med långlopp så när jag ändå en slags dröm om att åka det någon gång. Jag tror det är väldigt fint längs sträckan, så kanske i en avlägsen framtid kommer jag att åka loppet. Jag skulle vilja säga att en fyrtioårskris eller femtioårskris kanske ändrar mitt beslut om att aldrig starta i ett långlopp igen.... Vi får se.

Ska du åka Vikingarännet idag?


Foto: Frozentime.se

lördag 9 februari 2013

Active!

Har ni sett nya numret av Escape Active? 52 adventures är med där!



fredag 8 februari 2013

Rörd av en textrad

I eftermiddags så var jag på en före detta kollegas disputation, det vill säga 5 år av stenhårt forskningsarbete som ska försvaras med näbbar och klor under några timmar en fredagseftermiddag, innan man får kalla sig Doktor.

I boxningsarenan: blivande doktor Elina. 

Den blivande doktorn var grymt duktig och jag var så j-la imponerad av hur hon hanterade nervositeten, de kluriga frågorna och hur kul hon verkade ha under tiden som hon blev grillad.

I hennes utomordentligt välskrivna avhandling fanns även ett tacktal i inledningen där hon skriver några rader till dem hon känner att hon vill tacka. Och där, mitt i denna lysande forskningsproduktion, så står en rad som får mig alldeles rörd.

"Gunnika, it is amazing to follow you following your dreams, thank you for sharing!"

Det var så himla fint och jag blev så glad. Och nu ser jag fram emot att följa Elina mot hennes drömmar, vare sig det handlar om att bli professorska eller berömd fantasyförfattare. Vilket det än blir, så tror jag vi kommer få se henne i Nobelsammanhang i framtiden!

Är du Årets Näräventyrare?

På mässan Upplev Sverige i slutet på april kommer priset till Årets Näräventyrare att delas ut. Kanske är det du som vinner i år? Gå in här och läs hur du nominerar någon du tycker är värd att vinna! Eller är det helt enkelt du som är värd att vinna i år?

Det finns flera kategorier, både Årets Unga Näräventyrare och Årets Näräventyrare står på spel.
52 adventures vann Årets Näräventyrsprojekt 2011, kanske att du har ett projekt som passar för årets pris?

Förra årets unga näräventyrare; Jesper Berg.

Kom igen, dags att nominera någon du vill ska vinna! Lycka till alla små och stora äventyrare där ute!

torsdag 7 februari 2013

Gästbloggare, jo jag tackar!

Om ni går in och kikar på hemsidan för mässan Upplev Sverige så kommer ni märka att 52 adventures är gästbloggare där!
Mässan går av stapeln 26-28 april på Kistamässan, självklart kommer 52 adventures att vara där och hänga då! Ses vi?


onsdag 6 februari 2013

Min favoritfotograf fyller år!

Idag grattar vi min absoluta favoritfotograf i hela världen; Tomas Almbo! Trumpetfanfar!!! Grattis grattis!

Han som fyller år är han som flyger
lite ovanför de andra i gruppen.
Vad han pysslar med på fotot?
Jo, han fotar fallskärmshoppare så klart!
Foto: Hans Berggren

måndag 4 februari 2013

Handsvett?

Nog skulle man vara lite svettig i handflatorna med såhär mycket luft bredvid hojen...!!

söndag 3 februari 2013

Vårkänslor?!

Får inte du lite vårkänslor när det är såhär fint? 

fredag 1 februari 2013

Kammade noll...

...i den norrländska naturreservatsjakten. Typiskt... Måste nog lägga på ett kol snart om det här med 52 ska gå vägen i år....

Det här var det närmsta jag kom naturen
under min vistelse i Norrland...