fredag 10 januari 2014

Insidertips från fotograf Leif Sylvan

Efter mycket om och men så hakade fotograf Leif Sylvan på min fotoutmaning och har redan gett mig tonvis med feedback, fast han egentligen inte hade tid. Det tackar jag för! 

Här nedan kommer några allmänna fototips från Leif, stort tack! Det tar jag med mig. 

Ett litet allmänt tips om fotomotiv.
När jag går omkring i skog och mark så hittar jag då och då fina landskap som jag försöker göra någon vettig bild av. Det kan vara en skogsmiljö, klippor ute vid havet, eller en vacker blomsteräng. Man tar några foton, och det kan bli rofyllda, meditativa bilder som är fina att titta på. Men egentligen är det ju bara en miljöbild man tagit, kan man i bilden plocka in en intressepunkt också så kan bilden stiga flera snäpp i kvalitet. Kan man i skogsmiljön plocka in ett djur på lämplig plats (en hund t.ex. om ingen älgtjur uppenbarar sig), kan man på klipporna invänta en fågel som landar, eller ta med ett kärlekspar i bekantskapskretsen, och kanske man kan hitta en fin blomma i förgrunden på ängen.


Vad jag vill säga är att man gärna ska tänka BÅDE intressepunkt och miljö när man fotar. De flesta fotografer koncentrerar sig först och främst på sitt huvudmotiv, och sedan får miljön bli vad den blir. Jag gör så ibland att jag letar upp en fin miljö, och sedan funderar jag på: vad skulle passa att ha som huvudmotiv i den här miljön? Och var i bilden skulle jag vilja placera det för att det ska ge bäst intryck? Vänd alltså lite på begreppet. Hitta din miljö först, sedan funderar du på vilken intressepunkt du vill ha med.

Fotograf Leif Sylvan,
kanske min hårdaste kritiker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.