onsdag 28 september 2011

Äventyr 38: Ett jäkla hundliv i fjällen

Det är beckmörkt när jag och äventyrshunden anländer till Grövelsjön. Vi har egentligen ingen aning om hur det ser ut här och vi smyger så tyst vi kan in i vandrarhemmet och packar upp våra grejer. Diesel står förväntansfullt med nosen i dörrspringan och vädrar in alla de andra hundarna som han vet finns i samma korridor. Det här är hans äventyr. Denna gång har han fått välja, och då blev det hundläger i Grövelsjön.

Första dagen öser regnet ner, både jag och hunden är tokblöta på ungefär tre och en halv sekund. Vi träffar de andra hundarna med ägare och bekantar oss med varann så gott det går i spöregnet. Vi kör ett träningspass där lydnad står på schemat. Vi försöker verkligen hålla humöret uppe, men det är svårt när regnet sipprar ner längs ryggraden innanför jackan/pälsen. På eftermiddagen får vi låna ett garage av den snälla personalen på STF Grövelsjön för att träna "specialsök". Det går ut på att hitta specifika ämnen som man ber hunden lukta på. Duktiga hundar kan nosa fram narkotika och olika sprängämnen, men vi nybörjare får lära oss att sniffa fram vanligt te. 

Hela hundgänget
Dagen efter artar det sig vädermässigt. Solen tittar fram och jag får äntligen se hur det ser ut i Grövelsjön. Det är snälla fjäll som omger mig. Bergen skiftar i grågrönt och ramas in av varma höstfärger från träden. Sjön Grövelsjön glittrar i dalgången och vinden ruskar lätt i tallarna kring fjällstationen där vi bor. Jag och Diesel tar en fjälltur upp på Jakobshöjden för att spana in utsikten. Backen upp är plätt-lätt jämfört med norska vandringsleder. Det känns knappt att jag har gått uppför och ändå får jag milsvid vy över de böljande fjällen. Solen värmer och det är ren njutning att strosa på fjället denna dag. 

Fjälltur på Jakobshöjden

Vi hinner ändå med lite hundträning senare på dagen. Jag och Diesel väljer att prova på "sök". Det innebär att äventyrshunden får nosa upp en person i skogen och sen visa mig var personen befinner sig. Diesel verkar älska den här nya sporten. Han kan knappt sitta still innan jag släpper iväg honom på uppgiften. Sen studsar han fram i skogen som en känguru innan han hittar den gömda personen.

Fjällguiden Björn vill ta med sig hela hundgänget på guidad tur till Norge nästa dag, och det får han gärna göra! Upp på Brännhammaren tar han oss. Tunga regndroppar följer oss hela vägen (någon som är förvånad över att det regnar i Norge?), men toppen bjuder ändå på en magnifik utsikt över Norge. Och lagom tills vi kommer ner för berget kommer solen. 

Hundvandring med regn i Norge

Det är roligt att vara i fjällen på hundläger. Dagarna får en behaglig lunk. Vi tränar med hundarna på förmiddagen, en lång lunchpromenad på fjället med matsäck, eftermiddagsträning och sen avslutas det hela på kvällen med teorisnack. Och däremellan snackar vi deltagare om hundar med varann. Allt som allt, väldigt mycket hund. Ett jäkla hundliv egentligen. Eller mera som ett härligt hundliv! 

Det är stressigt nu...!


Sista dagen på lägret bestämmer sig hundgänget för att ta en båttur över Grövelsjön för att sedan vandra tillbaka över fjället. Himlen är fullständigt blå och solen skapar riktig sensommarvärme. Det tar ett tag, men till slut har vi fått ombord alla rädda och orädda hundar på båten. 


Diesel slappnar av under båtturen med M/S Sylöra över Grövelsjön
Foto: Niclas Öyen

Turen är vacker och lättvandrad. Jag får inte, hör och häpna, ont någonstans av att vandra i Grövelsjöfjällen. Röda, oranga och gula färger är utklickade längs sjösluttningarna och smeker ögat. Vinden för med sig frihetskänsla.  Hundarna jagar lämlar eller varandra och vi ägare pratar hund och hundträning. Det blir många pauser med fika längs vägen. En av deltagarna, Solveig, bjuder på pepparkakor som är formade som, så klart, hundar! Det smakar ljuvligt och hon berättar om sitt spännande liv som tagit henne till avlägsna delar i världen som Nepal och Afrika.


Tur med utsikt över Grövelsjön

Det är ändå rätt härligt det här jäkla hundlivet! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.