söndag 8 april 2012

Äventyr 2012:4 Köpenhamn på danska

Lillasyster har bott i Köpenhamn snart ett halvår utan att jag fått mitt sorgliga arsle att parkera på hennes soffa. Men det ska det bli ändring på nu. Jag sitter och halvsover på flyget på väg till Köpenhamn, bara två timmar försenad och förskräckligt hungrig. Lillasyster har bokat bord på lovordat italiensk restaurang, och det är det jag längtar hett efter just nu. Faktum är att Lillasyster har planerat hela helgen. Jag har bara lämnat några enkla önskningar på vad jag vill pyssla med under helgen; Äta gott, röra på mig, bli inspirerad av danskarnas känsla för design, dricka chai och kanske lite dans sådär på lördagkvällen...

Första önskningen infrias redan när jag landat, italienaren är sagolikt god och maten bara smälter i munnen. Med fulla magar promenixar jag och Lillasyster sedan hemåt genom ett fiskluktande Köpenhamn mot "hotellet", det vill säga Lillasysters lägenhet som hon delar med Solveig, Siv, Sixten, Solveig och de andra silverfiskarna. Kvällen slutar med att Lillasyster och jag fnittrar oss genom natten till gryningen. Vi har ju inte setts på flera månader och det finns en hel del som måste analyseras, diskuteras, skvallras, återberättas och asflabbas åt!

Lördagen är grå men vi trotsar diset och beger oss mot Ströget för design-shopping. Lillasyster letar tråd, tyg och spets som vanligt medan jag spanar efter danska design-idéer till den egna lyan hemma i Sverige. De kan det här med design, danskarna, och det sätter fart på kreativiteten i min lilla hjärna.

Vi och några danskar på Ströget

Något annat de kan, danskarna, är att trängas på Ströget en lördagseftermiddag. Vi ger till slut upp och tar dagens tredje chai-fika på Lagkagehuset. Dagen blir snabbt kväll när man pratar viktigt strunt med Lillasyster, och det är dags att ta sig till kvällens dansföreställning i de gamla Carlsberg-bryggeriet. Men först hänga lite i konstinstallationerna utanför.

Man borde leka mera jämt! 

Söndagen är lika grå som lördagen och Lillasyster måste jobba. Men hon har planerat min dag noga. Jag får låna hennes cykel och får order att bege mig till Valbyparken och leta efter sandstranden som ska finnas där. Det är skönt att glida fram på hojen och göra det som många Köpenhamnare gör en sån här dag.

På rull i Köpenhamn

Jag cyklar och cyklar, säkert flera mil. Jag letar och letar efter stranden, men hittar mest havet.


Havet mitt i stan

Lagom till det börjar regna så vänder jag tillbaka, utan att hitta någon strand. Men vad gör det, jag har cyklat längs havet i två timmar och bara njutit att vara ledig. Lillasyster bjuder på chai och vi går på bio för att se ännu mera dans. Den här gången blir det Pina, och jag blir totalt hänförd. Så vackert!

Koreograf: Pina
(Bil lånad från Pinas hemsida)

Innan jag åker hem  gör jag studiebesök i Lillasysters studio där hon har suttit i ett halvår och sytt miljontals med små stygn. Knåpat och knepat ihop historiska dräkter under Sten-Martins guidning.

Sy, sy, sy...

Det är trevligt att få se Köpenhamn ur en annan synvinkel än just det uppenbara turist-måste-se-sakerna. Det är få förunnat att ha en privat guide så som jag haft. Jag tackar Lillasyster och saknar henne sekunden efter vi skiljs utanför vårt nyblivna stammis-fik, där de säljer Danmarks godaste chai!

(Något jag däremot inte kommer sakna är "The shower from Hell!....)

Japp, det är en dusch detta också,
tro det eller ej...
Även om det mesta vattnet hamnade i hallen..?! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.