onsdag 1 februari 2012

Fakta från äventyrsåret 2011

Eller bara onödigt vetande? Håll till godo med lite smaskiga faktadetaljer från året som gått.

 • Första natten i tält var den 26 mars och ryktena säger att kvicksilvret kröp ner mot -16 grader den natten. Sista natten i tältet spenderades den 15 oktober, men då visade temperaturen bara på -4 grader. En smekning mot huden jämfört med mars-helvetes-tältningen. 
 • Totalt spenderades 20 nätter i tältet, 32 nätter i bilen, 10 nätter var jag inkvarterad hos vänner, 23 nätter övernattade jag hos släkt som bodde strategiskt till för just det äventyret, 32 nätter har jag hyrt stuga, 5 nätter har jag lyxsovit på hotell, 3 nätter sov jag gott på en fjällstation, 2 nätter sov jag gott på segelbåt, 2 nätter sov jag inte alls gott i ett klassrum i Mora, 4 nätter tillbringades på vandrarhem och endast 1 natt har slaggats på en herrgård. Totalt har jag sovit någon annanstans än hemma 134 nätter. 
 • Av årets 365 dagar så dedikerades 144 heldagar till äventyr och 11 halvdagar för att ta sig till själva äventyret.
 • 27 dagar regnade det på mina äventyrsdagar, och då var 10 av dem i Norge. De flesta av dagarna kom det en rejäl skur på antingen förmiddagen eller eftermiddagen, men mina 3 dagar i Saltoloukta regnade det konstant. 
 • 26 dygn har jag varit utanför Sveriges gränser på äventyr, det vill säga i Norge eller i Spanien. 
 • I Norge rullade äventyrsbilen 428 (!) mil på 3,5 vecka. Och totalt under min sommarsemester, som avslutades med en tour i Lappland, fick Tulippa slita gummi i 785 mil. Puh. Förståeligt att hon hellre vill hänga på verkstan med de coola grabbarna än med mig numera.... 
 • Kvarglömda prylar uppgår till endast 1! Och det dessutom hos Chateaux Anna & Simon, så den fick man hemskickad i ett snyggt paket med posten! 
 • Uppskattningsvis beräknas den sammanlagda körda sträckan med äventyrsbilen uppgå till i runda slängar 2900 mil! Inte konstigt att hon känns lite torr i tanken.... 
 • 26 naturreservat besöktes
 • 7 svenska nationalparker och 5 norska nationalparker äventyrades det i
 • Borttappade prylar uppskattas också bara till 1! Helt osannolikt att jag bara blev av med sadelskyddet under min mountainbiketur längs Rallarvägen i Lappland
 • Däremot har hojen pajat vid tre olika tillfällen, övrig utrustning har klarat sig med silvertejps-översyn. 
 • 9 toppbestigningar har genomförts, antingen på skidor, till fots eller via ferrata. Jaha, ni vill veta vilka toppar också. Okej då: Sveriges sydligaste glaciär Helags. I Norge betades det av både Bessegeen, Kjerag, Gausta och Preikestolen. I Grövelsjön masade jag mig upp på Storvätteshogna (tror jag den hette). Utanför Barcelona bestegs Sankt Jerome. Och på Skuleberget tog jag mig upp med hjälp av via ferrata. 
 • Äventyrshunden har varit med på 39 äventyr, och min pojkvän har släpats med på 21 äventyr.  På 1 äventyr var jag helt själv. Lillasyster har figurerat 6 gånger som medresenär och mina vänner har följt med på 15 av mina äventyr. Fast det är tveksamt om man kan räkna det som att jag hade sällskap av Paula under Vasaloppshelgen... Det var ju inte många minuter som förlöpte innan hon försvann i vimlet med superglid under skidorna..  Så kanske på 14 av äventyren då som jag hade kompissällskap, om man ska vara petig.. 
 • Jag har deltagit i arrangerade turer 4 gånger, varav 2 av dem var tävlingar. Vasaloppet och Fjällräven Classic var ju tävlingar även om jag inte fick någon placering att skryta med direkt. Jag var även på lodjurssafari och vargvandring som var arrangerat av olika guideföretag. 
 • Totalt har 30 olika aktiviteter äventyrats med under året: Klassisk längdåkning, skateåkning, smide, turskidor, snöskor, slalom, telemark, långfärdsskridskor, föreläsningar på Vildmarksmässan, vildmarkssafari, topptur till fots, topptur med skidor, vandring, mountainbike, kajak, klättring, forskajak, via ferrata, triatlon, vågsurf, tantcykling, grottkrypning, downhill, segling, fallskärmshoppning, hundläger, bågskytte, geocashing, rida islandshäst och gammal vanlig hederlig turistig weekend i europeisk huvudstad. 
 • Rekord i att återanvända samma trosor ligger på 6 dagar. Detta inträffade sista veckan i Norge och Chateaux Annas tvättmaskin var hett efterlängtad då! 
 • Vid 2 tillfällen har äventyrerskan blivit "igenkänd på stan" då folk har kommit fram och frågat om det är jag som gör de där 52 äventyren.... Njaa, detta var väl en sanning med modifikation, det var väl snarare klibban på äventyrsbilen som triggade den konversationen snarare än äventyrerskans slitna nuna. 
 • Eeeeeh.... Nej, nu kommer jag inte på något mer som kan vara intressant (eller totalt onödigt vetande) att rada upp i denna faktaruta. Måste kanske rådfråga Stefan Holm hur jag ska få bättre ordning på statistiken... 
 • Jo, förresten, för er som undrar:  Jag har faktiskt ingen aning om hur långt eller högt jag har vandrat, cyklat, skidat, kajakat, klättrat eller surfat för det här var inte året som skulle mätas i prestationer, utan det skulle upplevas i ren njutning! 
Ren njutning i Bergslagen

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.