måndag 16 januari 2012

Nationalparksfakta

Jag har försökt att förmedla en känsla från mina äventyr under året, snarare än att bara rada upp fakta. Men nu är det dags att presentera lite mer faktabaserade uppgifter.
 (Ja, det kommer en årskrönika, jag filar på den, men behöver lite mer funderartid.... Så håll ut, kära bloggläsare)

Idag tänkte jag rada upp de nationalparker som har besökts under året. Kanske hittar ni inspiration för att ge er ut på egna äventyr!

Vi börjar med Sverige:
Tyresta Nationalpark- här åkte jag längdskidor på äventyr nummer 3.
Fulufjällets nationalpark - redan på äventyr 4 prickades nästa nationalpark av. Här finns Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Värt att besöka både på vintern sommaren.
Färnebofjärdens nationalpark - en kanske bortglömd pärla med fina fiskesjöar och vacker vandringsnatur. Här körde jag ett äventyrstriathlon på äventyr 25.
Skuleskogens nationalpark - Ronja Rövardotters hemtrakter kanske? Jag klättrade Via ferrata och vandrade till Helvetesgapet här i äventyr 31.
Abisko nationalpark - Målgången i Fjällräven Classic är i Abisko, och jag stannade även kvar och cyklade mounitainbike längs Rallarvägen under äventyr 32.
Stora sjöfallets nationalpark - Det duggade tätt med nationalparker i slutet på augusti. Regnet duggade även tätt under äventyr 33 då jag vandrade i den regniga nationalparken.
Gotska sandöns nationalpark - en guldklimp mitt i Östersjön. Här sandvandrades det under äventyr 34.

Äventyr 23 hade jag planer på att åka till Blå Jungfrun, men jag kom aldrig dit på grund av inställd båttur, så den kan inte räknas. Och om det hade varit klart väder när jag var i Stora Sjöfallet kanske jag hade SETT in över Sarek? Fast det kan väl knappast räknas det heller va?! Så summa kardemumma sju nationalparker av totalt tjugonio stycken som finns att besöka i Sverige. Skönt, det finns många kvar att upptäcka!

Sen går vi in på Norge:
Hardangervidda - äventyr 26 cyklades det mountainbike på vidderna i nationalparken.
Jotunheimen - äventyr 28 vandrades det längs kammen på Besseggen, en fantastisk tur med vidunderliga vyer.
Jostedalsbreen - under äventyr 28 hanns det även med en glaciärvandring till Brikdalsbreen.
Folgefonna - det var stressigt med nationalparksbesökande under äventyr 28 för då hann vi även med att åka telemark i Folgefonnas nationalpark.
Dovrefjell - visserligen passerade vi mest med bilen genom nationalparken på väg till klättringen i Oppdal under äventyr 29, men nog räknas denna in!?!

Så i Norge blev det alltså fem nationalparksbesök, vilket betyder att det finns trettiofyra stycken kvar att göra spännande utflykter till!

Så totalt tolv nationalparker! Inte illa pinkat av en vardagsäventyrerska ändå! :)

2 kommentarer:

  1. Jag tycker verkligen du lyckats med att förmedla en känsla i dina äventyrseskrivningar. Jag blir så sugen på att göra både det ena och det andra.

    Sju av de 29 svenska nationalparkerna på ett år är inte illa. Jag har som mål att besöka alla, men har inte kommit så långt mot målet än.

    SvaraRadera
  2. Kul att höra att du fått inspiration, och stort lycka till med dina besök i nationalparkerna!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.