tisdag 4 december 2012

På topptur...

...ska man inte följa i någon annans spår. För du vet aldrig om den personen tog sig ned helskinnad eller inte. Körde han eller hon ut för ett stup? Då är det inte så smart om du tar samma väg...

Kanske inte så bra att åka skidor här??


Idag har vi kommit till vad jag har med mig när jag går på topptur i fjällen vintertid. Passar väl bra in nu när snön har täckt över lervällingen som rådde för någon vecka sedan.

Självklart har jag med mig matsäck och basutrustningen, men utöver det har jag också:

Stighudar, blir svårt annars att ta sig upp på fjället.

Hälhöjare, numera sitter de fast i telemarksbindningen så jag behöver bara fälla upp dem så sparar jag på knäna i branta uppförsbackar.

Lavinsond, en hopfällbar som blir riktigt lång när den vecklas ut.

Spade, jag har en i plåt som jag hoppas ska tåla att jag skyfflar tung lavinsnö när min bästa kompis behöver komma ut snabbt ur lavinmassorna. (Må det aldrig hända...)

Tranciever,  just min är från tidig stenålder, men jag vet hur den funkar och jag kan använda den och det kanske är viktigare än att ha den senaste tekniken och inte ha en aning om hur den ska brukas??
Lavinsäkerhetsgrejer är A och O att ha med sig på fjället, men det är också av stor vikt att du vet hur du ska använda grejerna du släpar på om lavinen skulle nosa dig i hälarna. Vet du inte det, tycker jag du ska gå en kurs i ämnet. Guiderna i Abisko kan sin sak och där har du även schysst off-pist som faktiskt mestadels är liftburen om du vill värma upp kroppen och knoppen först. Det är lika viktigt att dina kompisar också vet hur de ska hantera situationen om du hamnar underst. Så ta reda på det innan ni drar iväg! Lika vettigt är det att hålla kunskaperna up to date, så repetera oftare än du tror.

Hjälm, behöver inte ens motivera den här punkten tycker jag..

Googles, jäkligt skönt när det blåser småspik och nubb på fjället.

Ryggskydd och knäskydd, eftersom jag åker telis så är knäskydd ett måste och ryggskyddet får hänga med det också!

Tunna och tjocka vantar, de tunnare när jag går uppför för att jag blir så galet varm och de tjocka när jag pausar eller ska åka nerför då jag behöver mer värme på händerna.

Tunn och tjock jacka, samma princip som ovan, tunn jacka så att jag inte blir mer svettig än nödvändigt uppför och sedan en varm dunjacka att dra på i pauserna.

Jag kollar ett extra varv att jag har med mig skavsårstejp i första-förbands-lådan, och allra helst tejpar jag fötterna INNAN jag börjar turen där jag vet att jag brukar få skavsår.

Jag går helst på telemarksskidor för jag tycker det är lättast att släpa på uppför och skönast att åka på nedför. Teleskopstavarna gör att jag kan justera längden på dem beroende på om jag går på skrå eller om jag är på väg upp eller ner.

Ibland om turen kräver det så är rep och stegjärn av godo att ha med.

Det är också viktigt att du kollar av snölagren när du är på väg upp, och gå gärna upp där du tänker åka ner sedan om det är möjligt. Så vet du hur snölagren ser ut. Åk inte alla på samma gång, ha uppsikt på varann och använd ert sunda förnuft i vägvalen så kommer ni få en kanontur!

Topptur på Nya Zealand sommaren 2008


Tycker du att jag glömt något väsentligt? Dela gärna med dig isåfall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.