lördag 2 juni 2012

Följ med 52adventures: Mountainbiketur i Roslagen med Multiklubben

Regnet fullkomligen öser ner men det är ändå ett taggat gäng som vi möter på parkeringen vid Max i Arninge. Sju glada tjejer synar oss från topp till tå med nyfikna blickar. Strax börjar frågorna hagla vad vi ska göra. Men jag och guiden Björn har lovat Camilla, en av tjejerna som har arrangerat dagen, att inte avslöja något förrän vi är på plats i skogen. Hemlighetsmakeriet är en del av Multiklubbens regler. De kallar sig så tjejerna, Multiklubben. Fyra gånger per år träffas de för att hitta på roliga saker tillsammans, gärna något som de inte testat förut, och reglerna säger även att man inte får gnälla, det är bara att ösa på och köra så hårt man kan! Härlig inställning tycker jag!

Tjejerna har bokat sin tur genom ResGladh och nu följer de efter oss i sina bilar och jag och Björn hör nästan in i vår bil hur det googlas frenetiskt på 52 adventures (som det står på klibban på min bil). När vi nästan är framme vid platsen där de ska få sina cyklar möter vi två mountainbikecyklister som Björn känner och de hejar friskt. Tjejerna bakom oss vinkar också och verkar ha fattat vad som är på gång. Och mycket riktigt, när de studsar ur bilarna kommer genast frågan om det är cykla vi ska göra. Och det är det ju, hemlighetsmakeriet höll nästan hela vägen. 


Har alla en cykel och en hjälm nu?

Snart följer en virrig, men uppsluppen stund där alla ska få tag i rätt cykel som är inställd efter just deras längd, rätt hjälmstorlek ska få plats på rätt huvud, någon behöver få styret sänkt så att man får plats med gravidmagen, en annan får kramp i höften och en tredje behöver låna ett pannband för mössan får inte plats i hjälmen. Några drar iväg direkt och testar bromsar och växlar, och någon kan inte bestämma vilka byxor som lämpar sig för just den här aktiviteten och byter för tredje gången. Regnet dumpar i stora sjok men ingen verkar bry sig det minsta om det. Skratten ekar över gårdsplanen och det är svårt att få tyst på ysterheten så att Björn kan ge några korta instruktioner vad de ska tänka på när de kör i skogen. Ingen har cyklat mountainbike förut, men trots det och trots att regnet gör det extra halt att cykla idag bestämmer Björn och jag att vi kör den svåra rutten som vi rekade förra veckan. Tjejerna är peppade och vill ha en utmaning, så vi tänker ge dem det! 

Vi cyklar iväg längs grusvägen medan tjejerna bubblar på, snart svänger vi av in i skogen. 

-Ska vi cykla där, undrar någon skeptiskt?

Men eventuella farhågor som fanns är snart bortblåsta, alla satsar friskt utifrån sin egen förmåga. De trixar på längs stigen och kämpar duktigt. Det är lite tystare nu i gruppen, det verkar som om de flesta koncentrerar sig på de hala rötterna och att ta sig förbi de lömska stenarna...

Kö i mountainbikeskogen

Björn stannar och samlar ihop gruppen, ger några råd om hur man tar sig fram på smidigaste sättet. Tjejerna lyssnar och snart är vi på väg igen. 

Björn tipsar och ger råd om MTB

Det går fortare nu, tjejerna har fått in snitsen. De använder kroppen och knoppen, inte bara svänger på styret,  för att ta sig förbi stenar och annat bråte på stigen. De hörs spridda och glada rop från skogen. De verkar tycka att det här var riktigt roligt och att det spöregnar, det har de glömt bort. 

Multiklubben på mountainbike

Leran sprutar från däcken när vi kör på en geggamojastig, och innan vi ger oss ut på de hala stenhällarna blir det vätskepaus. 

Härligt gäng i vätskedepån 

- Man behöver inte oroa sig för att frysa iallafall, ler Camilla och tar en klunk vatten. 

De ångar nästan om tjejerna när de tar sig an den sista biten över hällarna. De gör ett kanonbra jobb och kämpar glatt på fast regnet har gjort det allt annat än lätt. 

Fokus över hällarna

Det är ett blött men nöjt gäng som rullar in på gårdsplanen efter avslutad tur. Två kedjehopp, en vurpa, blöta vantar, leriga ryggar och många skratt är resultatet från dagen. 

Tjejerna byter om till torra kläder och fikar inne i ladan innan de drar vidare på nästa uppdrag för helgen. De andra vet inget ännu, men jag vet att på schemat väntar nu hårda lekar à la Mästarnas Mästare i skärgården utanför Norrtälje. 

Tjejerna är väl värda en fika

Jag och Björn har haft lika kul som tjejerna och det är sant som de säger, en positiv inställning är allt! 
Då kan den regnigaste dagen bli en alldeles utmärkt trevlig dag! 

Mountainbike-guru och guide; Björn

Så till Multiklubben vill jag bara säga: Tusen tack för en härlig tur och för er goa inställning! 

Ett underbart härligt gäng! 


4 kommentarer:

 1. Tyckte väl att jag kände igen garaget där :) Ni verkade haft en bra dag trots vädret. Kram på dig kusin...

  SvaraRadera
 2. Jo, det är praktiskt med en farbror som har garage mitt i MTB-meckat! :) Kram på dig med kusin!:)

  SvaraRadera
 3. Tack Gunnika att du ledde genom den tuffa utmaningen som tjejerna efterfrågade.Synd att vädret blev det sämsta tänkbara, men vilka tjejer! Underbar inställning :-)Hälsningar,Hannele /ResGladh

  SvaraRadera
 4. Det var bara roligt att guida dem genom MTB-skogen! Och det ska vara lite lerigt när man kör MTB! ;) Tjejerna hade en otroligt härlig inställning, det var ett nöje att få vara en del av deras dag!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.