söndag 24 juni 2012

Upplandsledens upprättelse

Nu tycker jag det är dax för Upplandsleden att få lite upprättelse. Jag har ju gnällt en hel del på leden, att den är mer eller mindre omöjlig att cykla på. Men å andra sidan är den inte gjord för att cykla på, den är gjord för att vandra på. Det är ju bara jag som haft lite tokiga idéer om att cykling på leden var en självklarhet.
Leden är dåligt röjd, det ska jag inte sticka under stol med, men vissa sträckor som jag svor över som går längs med sjöar och åar är ju egentligen jättefina om man har bra skor på fötterna (gummistövlar) och inte en cykel under armen. Det är  ingen nybörjarled, för terrängen är bökig ofta. Det är ingen led som man har ett högt tempo på, då det ibland är en del klättring över stora stenar. Det tråkiga med leden är att skogsbruket har gjort kalhyggen av många sträckor som jag tror en gång i tiden har gått genom natursköna skogar. Jag vet att Upplandsstifltelsen har planer på att dra om vissa delar av leden och det kanske just på grund av att kalhygge är föga inspirerande att vandra över. Men däremellan så passerar man pittoreska uppländska gårdar med uråldriga anor och vidsträckta fält breder ut sig i ett grönskande kultur-och jordbrukslandskap. Inte att förglömma är alla de vallonbruk leden passerar. Under det tidiga 1600-talet hade Sverige ett stort lån till Danmark för fredsföredragen där Sverige ville ha tillbaka Älvsborg fästning från danskarna. Svenska staten kunde inte betala, men den belgiske finansmannen Louis De Geer lånade ut pengarna och fick för besväret arrendera Finspångs bruk i Östergötland. Han var fascinerad av Sveriges naturtillgångar och det här var starten på de svenska brukens stora framgångar. Tidigare var tysksmide det som användes på bruken, men De Geer importerade vallonsmidet och järnet fick därmed bättre kvalité.Dannemora gruva försedde bruken med järnmalm.De Geer startade många bruk i Uppland och det är honom vi har att tacka för historien kring Sveriges bruksssamhälle.
Gör gärna en utflykt till något av bruken i sommar, det finns ofta boende och förstklassig mat eller charmiga caféer. Jag vill heller inte avråda någon att vandra Upplandsleden, men var beredd på att leden är dåligt röjd. Du kommer vandra ensam på leden, då den inte är speciellt välbesökt. Se det som ett riktigt vildmarksäventyr så kommer du inte bli besviken. Men för guds skull, ta inte med cykeln!

Lövstabruk, Louis De Geers hemvist i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.